Студија покажа дека луѓето што преживеале ебола се под зголемен ризик од смртност

Англија– Луѓето кои преживеале инфекција со вирусот на ебола во наредната година се по под драматично голем ризик од смрт, најверојатно од последици на проблеми со бубрези, покажаа резултати од истражување спроведено меѓу луѓе што го преживеале смртоносниот вирус во Гвинеја.

Следејќи 1.100 луѓе што го преживеале вирусот на ебола, кој се прошири во западна Африка во најголемата епидемија на оваа болест од 2013 до 2016 година, истражувачите дошле до заклучок дека нивната смртност во годината после заминувањето од болница е пeт пати поголема отколку кај другото население на Гвинеја.

Смртноста е уште поголема кај преживеаните кои подолго се лекувале во болница, што научниците ги довело до заклучок дека луѓето кои биле заразени со потежок облик на вирусот се под поголем ризик.