Столтенберг: НАТО бара начин за да се избегне конфликт во Медитеранот

НАТО бара начини да избегне ненамерни конфликти во источниот Медитеран, додека ги поддржува германските дипломатски напори за смирување на конфликтот меѓу членките на НАТО Грција и Турција за енергетските ресурси, изјави генералниот секретар на Алијансата Јенс Столтенберг.

– Ја разгледувам можноста за развој на механизми на НАТО за спречување инциденти и несреќи, преку механизми за деескалација на конфликтот, рече Столтенберг по состанокот со министрите за одбрана на ЕУ.

Тој додаде дека самиот факт што голем број бродови, вклучително и воени, се наоѓаат во таа ограничена зона, предизвикува загриженост.

Грција и Турција, и двете членки на НАТО, спорат околу контролата над водите во источниот дел на Медитеранот и правото на експлоатација на јаглеводород.