Среде зима, 34 пожари во последново деноноќие


Во текот на изминатото деноноќие, согласно информациите до Центарот за управување со кризи биле активни други 34 пожари на отворен простор.

„Пожарникарите, паралелно гаснејќи пожари во населените места, гаснea најмалку 34 евидентирани пожари на отворено, на одредени места и со помош на локалното население. Пожарникарите гаснеле и отпадоци, ѓубришта и запалени контејнери на отворено на територијата на државата. Активен е само уште еден пожар од последното изминато деноноќие, на непристапен терен на Селечка Планина“, информираат од ЦУК.

Од таму додаваат дека конкретно, Регионалниот ЦУК Битола информира дека пожарникарите од ТППЕ Прилеп гаснеле пожар на запалена сува трева меѓу атар на с.Волково и с. Прилепец во територијалниот опфат на општината Прилеп со 1 противпожарно возило и 3 пожарникари.

„Пожарот што започнал во 19.12 часот бил изгаснат во долниот дел на пределот во близина на атарите на селата меѓутоа активен бил во горниот дел на непристапен терен на Селечка Планина“, појаснуваат од ЦУК.