Србите „навалија“ на хрватските недвижности


На хрватскиот пазар на недвижности граѓаните на Словенија веќе традиционално се најдобри купувачи, односно редовно стануваат сопственици на најголем број куќи и станови, па лани купиле 3.403 од нив.

Но, како што дознава „Јутарњи лист“ од сопствениците на агенциите за недвижности, ако се гледаат набавките од граѓаните од регионот, годинава нешто поголем интерес за купување недвижности на крајбрежјето е забележан кај граѓаните на Србија, Истра и Кварнер.

– Интересно е што во последно време се повеќе ни пристигнуваат барања и клиенти од Србија. Тоа се купувачи со поголема платежна моќ кои претпочитаат да купуваат поскапи имоти во елитни дестинации. Тие по правило се заинтересирани за купување недвижен имот во Опатија и Истра, со акцент на западниот брег – изјави Бранко Папеш, директор на агенцијата за недвижности „Догма“.

Тешко е да се каже со што сега се поврзува овој поголем интерес. Опатија, на пример, порано им била омилена на богатите Руси за купување викендички…Според податоците, српските граѓани минатата година купиле 167 имоти во Хрватска, па ќе биде интересно во овој контекст да се видат вкупните податоци за оваа година. 

– Не забележавме поголем интерес на граѓаните на Србија за недвижности во Далмација, би рекол дека интересот е ист како и досега и најмногу доколку еден од сопствениците, доколку купувачите се брачен пар, е по потекло од Хрватска, вели Јасминка Билишков, директор на агенцијата за недвижности Билишков.

Понатаму, интересот на хрватската дијаспора како пазарен сегмент во секторот трговија со недвижности на брегот и на дијаспората од регионот експлодира по короната. Барањата потоа буквално се зголемија десет пати во рок од неколку месеци.

– Во 2022 година, 36 отсто од сите набавки на недвижности во Хрватска се направени од странски државјани, а според мене најмалку 50 отсто од купувачите припаѓаат на дијаспората од регионот – вели Папеш.

Тој додава дека Истра и Кварнер им се особено интересни поради нивната релативна близина и одличната сообраќајна поврзаност со местата каде што живеат. Се будат во Виена, Грац или Минхен, се качуваат во кола и за 4-5 часа се тука на ручек и уживање во морето. Многу прашања од оние кои се од странство како Германија и Австрија, како што вели Папеш, е дијаспората од Босна и Херцеговина.

Генерално, годинава е забележан пад на интересот на купувачите од странство заинтересирани за крајбрежјето, од кои 10 и повеќе проценти, во зависност од тоа за која област станува збор. Од агенциите за недвижности велат дека цените се запрени, претежно нема или има минимален раст. Некои веруваат дека сега пазарот всушност е стабилизиран и дека ситуацијата по пандемијата била исклучок.