Србија: Прогласот за оставка на кризниот штаб веќе го потпишале 2.000 лекари

Српските медицински работници собрани во иницијативата „Обединети против ковид“ објавија денеска на својата веб-страница дека 2.012 лекари, по име и презиме, го потпишале проглас со кој решиле да се појават во јавноста затоа што не гледаат друго решение за катастрофа на јавното здравство во Србија освен да се појават во јавноста и бараат оставка од кризниот штаб.

Прогласувањето беше иницирано од 350 лекари, во средата го потпишаа нешто повеќе од 700, потоа 1.206 лица, а утрово 2.012.

Потписниците бараат да се организира постапка со која ќе се утврди со сигурност бројот на заразени, болни и мртви од Ковида-19, како кај општата популација. така и кај здравствените работници. Потребна е независна истрага ако се утврди дека информациите биле намерно сокриени.

Премиерката Ана Брнабиќ синоќа изјави дека им е благодарна на лекарите за петицијата што апелираат до граѓаните да ги почитуваат епидемиолошките мерки на кризниот штаб и чие отстранување го бараат.

„Ова не се напади врз нив, врз лекарите во кризниот штаб, туку врз Вучиќ и на сите нас“, оцени Брнабиќ во интервју за ТВ Пинк.

Сите граѓани, без разлика дали го сакале или не го сакале Александар Вучиќ, знаат дека од почетокот на епидемијата, од март, тој зборуваше дека никој во Србија не би бил исклучен од респиратор за да може некој друг да биде приклучен.

Брнабиќ рече дека за неа е чудно што агенцијата Франс-прес се занимавала со случајот со Љубиша Ѓуриќ, дека објавила оти починал чекајќи респиратор, посочувајќи дека не верува во случајност и дека смета дека тоа е чисто политички.

„Секоја чест на Франција, таа е пријателска земја, партнер за нас, но како премиер и граѓанин на Србија, бев изненадена што АФП се занимава со еден случај во малата Србија кога имате земји ширум светот, многу побогати и поголеми од Србија, каде што умираат десетици илјади“, истакна Брнабиќ.