Србија: Нема повеќе попусти на сметките за струја


Со мартовските сметки за струја истече рокот за попусти кои, според уредбата на Владата на Србија, важеа од 1 октомври 2023 година до 31 март 2024 година.
Како што пишува Политика, српскот електростопанство (ЕПС) приближно одобруваше попусти во вредност од околу една и пол милијарда динари секој месец, пати – шест месеци.

За заштеда на електрична енергија од 15 до 20 отсто намалувањето беше 25 отсто, а за заштеда од 20 до 25 отсто е пресметан попуст од 30 отсто.

Попуст од 35 отсто е пресметан за домаќинствата кои ја намалиле потрошувачката на електрична енергија за 25 до 30 отсто, додека најголем попуст од 40 отсто има за домаќинствата кои ја намалиле потрошувачката за повеќе од 30 отсто во однос на истиот месец во претходните две години, пишува Нова економија.

Врз основа на препораката на Владата, ЕПС пресмета пет отсто попуст за домаќинствата кога учеството на пониската тарифа во месечната пресметка го зголемија за најмалку пет отсто во однос на истиот месец во 2022 година.

Попустот беше пресметан на надоместокот за електрична енергија минус ставките за пресметковна моќност и трошокот на гарантираниот снабдувач.

Кога станува збор за попустите што ги добиваат енергетски загрозените корисници, за нив продолжуваат да важат овие привилегии, истекоа само за пензионерите .

Дека домаќинствата во Србија штеделе струја, потврдуваат и последните достапни податоци од февруари годинава, кога 1,6 милиони домаќинства добиле попуст за рационална потрошувачка на струја во однос на февруари во претходните две години, што значи дека 49,4 отсто од нив ја намалиле потрошувачката на струја за над пет проценти.

Најголем попуст од 40 отсто на сметките оствариле 22 отсто од домаќинствата. 12 отсто добиле попуст од 20 отсто, додека речиси шест отсто од домаќинствата добиле намалување на сметките за 25 отсто.