Србија ќе и даде милион евра на Хрватска за справување со земјотресот

Претседателот Александар Вучиќ велеше дека Србија нема да ги крие бројот на заразените и починатите „како што го прават некои други“

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, испрати писмо до српската влада во кое бара милион евра од слободните средства да ѝ бидат префрлени на хрватската влада како помош поради низата земјотреси коишто ги погодија.

Во вторникот во Зајечар, Вучиќ рече дека Србија е подготвена да ѝ помогне на Хрватска и дека се надева оти земјотресот поминал со минимални жртви.

„Подготвени сме да пружиме секаков вид помош. Сакам Хрватска да закрепне брзо, брзо да ги обнови сите капацитети. Многу ми е жал и подготвени сме да обезбедиме секаков вид техничка и финансиска помош“, рече тој.