Според Љупчо Георгиевски, од Македонија се бара да го признае бугарскиот карактер на Гоце Делчев 12 пати во текстот

Поранешниот премиер Љупчо Геоергивски од Софија изјави дека доколку Бугарија стави блокада за првата меѓувладина конференција со ЕУ, разговирите во заедничката комисија ќе бидат преминати. „Ова ќе биде време сите повторно да го слушнеме говорот на омраза. До каде ќе стигнеме? Ќе дојдеме ли до војна?“, рече тој во интервју за агенцијата БГНЕС.

Тој открива детали од работата на историската комисија, иако нема потврда дека тие се точни. „Од сигурен извор знам дека прашањето за Гоце Делчев е подготвено за решавање. Според текстот даден од бугарската страна до комисијата, Македонија мора да го признае бугарскиот карактер на Гоце Делчев 12 пати. Македонските претставници на комисијата сметаат дека дека тоа е однесување што понижува. Кој е проблемот со наоѓање формула дека Гоце Делчев е бугарски и македонски херој или заеднички херој, дека тој е важен и за двете земји и за двата народа и дека македонската страна е подготвена за таква одлука. Постои подготвеност да се прифатат биографски податоци, за кои досега многу малку се зборуваше во Македонија. Какви се овие биографски податоци: дека Гоце Делчев учел во бугарска егзархиска школа, дека учел во бугарската воена академија во Софија, дека бил учител на Бугарската егзархија и низа други податоци за кои многу малку се зборува во Македонија“, рече тој во интервју за БГНЕС.

Според него, не е мал работа што досега има согласност пет лица од историјата и за учебниците за петто и шесто одделение. „Се сеќавам на времето кога за бугарските политичари беше сон да ги славиме заедно само светите Кирил и Методиј. За бугарската политика беше сон да ги отстрани сите непријателски текстови против Бугарија од учебниците по историја, сега тоа се случува. Ако вратата се затвори во декември, не знам како ќе се развиваат работите. Сите разговори ќе бидат прекинати“.