Спектакл на небото над Стенковец (галерија)

Со акробатско летање со авиони и едрилици, прелети во група и низок прелет на патнички авион и падобранци со најголемото државно знаме од воздух, Аероклубот Скопје одбележа „100 години македонска авијација“


Авион Еурофајтер Тајфун на воздушните сили на Италија/ Фото: Б. Грданоски

Со акробатско летање со авиони и едрилици, прелети во група и низок прелет на патнички авион, падобранци со најголемото државно знаме од воздух, и со изложување на првото летало на македонската авијација, Аероклубот Скопје денеска со свечен настан одбележа „100 години македонска авијација“.

Фото: Б. Грданоски

Беше уживање да се биде дел од овој спектакл на небото над Стенковец кој собра огромен број љубители на авиони од земјата и регионот, а нашиот фоторепортер Борис Грданоски со својата галерија го долови секој најинтересен момент од ова небесна атракција над Скопје. 

Фото: Б. Грданоски

На настанот меѓу гостите беа и министерот за надворешни работи на Република Србија, Ивица Дачиќ, како и амбасадорот на Италија во Република Северна Македонија, Андреа Силвестри.

Фото Б. Грданоски

Италијанскиот амбасадор во земјава, Андреа Силвестри, изрази особена гордост за овој јубилеј бидејќи се совпаѓа со стогодишнината на италијанската авијација.

Фото: Б. Грданоски

Освен тоа, на свеченоста имаше и акробации кои се стандардни за аеромитинзи, а учествуваа и хероите на летните пожари, трите Air Tractor AT-802A Fire Boss на Дирекцијата за заштита и спасување кои ќе летаат во формација, потоа владиниот авион од типот Лирџет 60, полициските хеликоптери и авионот на воените сили Mi-17, а на крајот на програмата во низок лет ќе лета патничкиот авион Ербас А320 на авиокомпанијата Визер.

Фото: Б. Грданоски

Специјални гости на јубилејот беа авиони од воздушните сили на Србија и од Италија, а посебна атракција беа двата суперсонични пресретнувачи MIG-29 на Српското воено воздухопловство кои исто така се дел од овој голем Аеромитинг.

Фото: Б. Грданоски
Фото: Б. Грданоски
Фото: Б. Грданоски
Фото: Б. Грданоски
Фото: Б. Грданоски
Посебна атракција беа двата суперсонични пресретнувачи MIG-29 на Српското воено воздухопловство/ Фото: Б. Грданоски
Фото: Б. Грданоски
Фото: Б. Грданоски
Фото: Б. Грданоски
Фото: Б. Грданоски
Фото: Б. Грданоски
На настанот меѓу гостите беше и министерот за надворешни работи на Република Србија, Ивица Дачиќ/ Фото: Б. Грданоски