„Спејс икс“ ќе ја урне Меѓународната вселенска станица во Пацификот


Компанијата SpaceX доби договор вреден 843 милиони долари од американската вселенска агенција НАСА за уривање на Меѓународната вселенска станица (ISS) во Пацификот.

Тоа е дел од програмата на НАСА за безбедно соборување на ISS во следните десет години. ISS работи од 1998 година и е стара колку и се друго во светот. Вселенската станица би требало да го заврши својот животен циклус во орбитата околу 2030 година, меѓутоа НАСА не сака да создава хаос, туку целта е ISS контролирано да влезе во атмосферата. Токму тука доаѓа во игра SpaceX.

Според договорот, SpaceX ќе развие вселенско летало наречено US Deorbit Vehicle, кое безбедно ќе го врати ISS на Земјата без да ги ризикува населените делови на нашата планета. Ракетата на SpaceX ќе ја однесе ISS до Пацификот. Веќе е познат делот од Пацификот каде што ќе падне ISS, а се нарекуваат „гробишта за вселенски летала“ меѓу Нов Зеланд и Јужна Америка. Оваа област на океанот веќе е дом на бројни вселенски капсули, товарни авиони, ракети и многу повеќе. Многу од овие вселенски летала беа користени специјално за патување до ISS.

Проектот нема да биде лесен за SpaceX, бидејќи ISS е тежок и премногу масивен за да изгори во атмосферата. Ќе бидат потребни неколку години за да се развие и тестира американското возило за деорбитирање, а ISS ќе помине низ три фази на расклопување. Ракетата прво ќе ги влече сончевите низи и радијатори кон океанот, по што ќе следат посебни модули и на крајот примарната структура позната како „мрежа“.

ISS е најголемата вештачка структура во вселената и е заеднички проект на САД, Европа, Јапонија, Канада и Русија. Партнерите ветија дека ќе го задржат своето работење до крај, но Русија ќе излезе од проектот во 2028 година. Годишните трошоци на ISS се околу 3,1 милијарди долари. Приватната вселенска индустрија би требало да ја „преземе“ откако ISS ќе заврши во океанот, па се очекуваат нови станици. Многу приватни организации веќе го покажаа дизајнот на нивните вселенски станици, а токму Vast и SpaceX ќе лансираат една во 2025 година. Исто така, Blue Origin ја подготвува станицата Orbital Reef, која ќе биде лансирана на крајот на деценијата. Voyager, Lockheed Martin и Nanocracks не очекуваат нивната станица Starlab да биде оперативна пред 2027 година.