СПЦ: Влошена состојба на патријархот Иринеј

Здравствената состојба на патријархот Иринеј, кој се лекува во болницата Карабурма, е влошена откако се лекува од последиците од инфекција со коронавирус, објави Српската православна црква.

„Имаше влошување на општата состојба на Неговата Светост Патријархот на Србија г. Иринеј, како последица на КОВИД 19. Постојаниот конзилиум на лекари во присуство на лекари ја следи општата и клиничката состојба на Неговата Светост Патријархот на Србија г. Иринеј. Јавноста ќе продолжи да се информира за здравствената состојба на Неговата Светост“, објави Српската православна црква.

На почетокот на ноември, Српската православна црква објави дека патријархот Иринеј е заразен со коронавирус и дека е примен во специјална болница за деца во Белград.

На 1 ноември патријархот Иринеј присуствуваше на погребот на митрополитот Амфилохије во криптата на Црквата Христово воскресение во Подгорица, но се проценува дека тој бил заразен пред тој погреб, бидејќи пред тој погреб бил регистриран случај на инфекција со коронавирус меѓу неговите најблиски соработници.