Совет од искусните домаќинки: Најдобар начин да ја исчистите тоалетната школка


Дома веќе имате се што ви треба…

Стар трик кој се покажа како многу ефикасен кога треба да ја отпуштите ВЦ школката.

Кога тоалетот е затнат, стариот „лек“ помага. На модерните домаќинки овој трик им изгледа необичен и „сомнителен“, но нашите баби тврдат дека е неверојатно делотворен и „делува“. Ако не сте знаеле, во старите времиња користеле обична кујнска сол за чистење на одводите. Дополнителен бонус е што овој таканаречен трик е практично бесплатен, бидејќи главната состојка веќе ја имате дома.

Како што обично се случува, канализациските цевки најчесто се блокираат во најнеповолниот момент, кога ви снема средства за отпушување или не можете да ги повикате мајсторите… Во овие случаи, наједноставната и најефективната алатка што ја има секое домаќинство може дае од помош. Ако не сте знаеле, „обичната“ сол е корисна не само во кујната, туку и во решавањето на некои други домашни проблеми. На пример, за разлика од хемиските гелови и агенси, солта не може да предизвика никаква штета.

Зошто треба да се истура секој ден чаша сол во тоалетот

Овој домашно средство е лек особено погоден за луѓето кои страдаат од алергии, бидејќи е „природен“ и не предизвикува иритација.Пред сол, се користи сода бикарбона и „обична“ топла вода. Што треба да направите? Истурете жешка вода во тоалетот, а потоа додадете чаша газиран сок во комбинација со еднаква количина сол. Додадете иста количина оцет и оставете да отстои два часа. Потоа извлечете ја водата од цистерната и цевките ќе бидат проодни.

Доколку не сте ја завршиле работата првиот пат, се препорачува да го повторите „третманот“ уште еднаш. Како превентивна мерка, искусните домаќинки секојдневно го применуваат овој трик и на тој начин спречуваат затнување на цевките и таложење нечистотија. Исто така, солта помага да се „убијат“ бактериите и прави дезинфекција.