Снег падна во Словенија – направија и снешко


Студениот бран кој преку Алпскиот регион се спушти и до северните предели на Балканот, попладнево предизвика на највисоките планини во Словенија да има врнежи од снег. Нова снежна покривка се формираше на Кредарица. На 2.515 метри надморска височина на Кредарица има и метеоролошка станица и планинарски дом.

Како што можете да видите, таму веќе се прават и снешковци. Инаку центална, северна и северозападна, како и западна европа деновиве се наоѓаат под влијание на многу постуден воздух каде има и многу повеќе врнежи.

Температурите се далеку под просекот за месец јуни.