Смртоносните алергии на храна се во пораст кај децата


People scratch the itch with hand. Allergic rash dermatitis eczema skin of patient

Во февруари 2023 година, 13-годишната Хана Џејкобс почина од тешка алергиска реакција откако испила топло чоколадо од Costa Coffee. Хана страдала од алергии на млечни производи, риба и јајца, а нејзината мајка барала млеко од соја, но топлото чоколадо содржело кравјо млеко. Во јули 2016 година, 15-годишната Наташа Еднан-Лаперус починла на лет откако изела багета Pret a Manger што ја купила на аеродромот  Хитроу. Таа имала тешка алергиска реакција на сусам, кој бил во лебот, но не бил наведен на етикетата за состојките.

Овие типови на фатални настани поврзани со алергии на храна се чини дека се случуваат почесто. Една неодамнешна студија во списанието Lancet Public Health  откри дека алергиите на храна се удвоиле помеѓу 2008 и 2018 година, а повеќето од нив ги погодуваат децата. Со прегледување на податоците од матичните лекари во Англија, истражувачите открија дека кај сите возрасни групи алергиите на храна се зголемиле од 0,4% на 1,1% од популацијата.

Од 2014 година, порастот е помалку забележлив, што веројатно се должи на советите од NHS и медицинскиот персонал да воведат потенцијални алергени на храна во исхраната на децата пред 12-месечна возраст. Се чини дека раното воведување значително го намалува ризикот од развој на алергии на храна како кикиритки и јајца. Но, анализата на јавното здравство на Лансет не можеше да оди подалеку од 2020 година, бидејќи пандемијата на Ковид влијаеше на посетите и податоците на општите лекари.

Овој пораст на алергии не е единствено забележан во  Англија. Тие се зголемуваат низ целиот свет. Што го објаснува ова? Експертите изнесоа голем број хипотези, од кои сите треба да се тестираат. Алергијата на храна е предизвикана од претерано реагирање на имунолошкиот систем на одредена храна, ослободување хемикалии кои предизвикуваат симптоми како што се чешање на кожата и уртикарија, отечено лице, очи или усни, тешкотии со дишењето, па дури и срцев удар. Накратко, прехранбените супстанции предизвикуваат дефект на имунолошкиот систем. Како што рече медицинскиот антрополог Тереза ​​Мекфејл: „Ако вашиот имунолошки одговор се активира од погрешни работи, тоа ќе ве убие обидувајќи се да ве заштити“.

Едно можно објаснување е порастот на ултра-обработена храна. Студија од 2022 година направена на речиси 3.000 деца и 4.256 возрасни во САД сугерираше дека консумирањето ултра-обработена храна е поврзано со симптоми на алергија кај децата и адолесцентите. Можеби целосните штетни влијанија на ултра-обработената храна дури сега се препознаваат, бидејќи податоците се собираат и анализираат. Постојат блиски врски помеѓу цревниот микробиом и имунолошкиот систем; слични грижи се покренати за нивната можна поврзаност со ракот на дигестивниот тракт кај младите луѓе.

Друга теорија е дека оние кои развиваат алергии имаат недостаток на витамин Д, витаминот што нашето тело го произведува кога е изложен на сончева светлина. Истражувањата покажаа дека децата поминуваат сè повеќе време во затворени простории и пред екрани наместо да играат на отворено. Ова не е само тренд по пандемијата: тоа се случува повеќе од една деценија, заедно со зголемената употреба на таблети, конзоли за игри и телефони.

Други објаснувања ја вклучуваат широката употреба на антибиотици кај малите деца (за инфекции на увото или други заболувања), кои влијаат на дигестивниот тракт. Зголеменото загадување на воздухот и раната изложеност на инфекции на кожата исто така имаат улога. (Гардијан)