Слушајте ја вашата мајка, особено ако таа се вика Софија Лорен

Италија-Не е невидено филмаџиите да ги избираат своите деца во нивните филмови. Режисерите од Џон Хјустон до Френсис Форд Копола или Ричард Линклејтер им подарија делови од славата на своите потомци. Она што е нешто поретко е кога тоа се случува обратно – и од навидум добра причина.

„Кога го снимав мојот прв филм со мајка ми, една од главните проблеми ми беше како ќе ја наречам“, вели Едоардо Понти, режисерот син на Софија Лорен и на починатиот продуцент Карло Понти. „Дали ќе ја наречам по име на ликот, или Софија или Мамина, што е нормално како ја нарекувам? Решив дека ќе ја наречам лик, но првиот ден на сетот, првиот збор што излезе од мојата уста беше Мамина. На крајот тоа функционираше совршено и создаде многу блиска, интимна врска “.

На 13 ноември, Понти ќе го објави филмот „ The Life Ahead “, третиот филм што тој и неговата мајка добитничка на Оскар го направија заедно. Филмот ја раскажува приказната за Мадам Роса (ја игра Лорен), преживеана од холокаустот, која се грижи за група локални деца и прима едно што неодамна ја ограбило. Тоа е драматичен и на моменти многу смешен поглед на семејствата што ги избираме, патеките по кои се движиме и спомените кои никогаш не можеме да ги надминеме.

„Врската со мојот син не е таква што ја имам со другите режисери “, вели Лорен. „Тој ме турка додека не стигнам до нешто многу добро. Тој секогаш знае што сака, и знае како тоа да го добие од мене. Едоардо е прекрасен режисер. Во спротивно, јас само би избегнала да работам со него “.