Што се случува со вашето тело кога ќе примите Ремдесивир?

САД- Во изминатите неколку дена, грижата за претседателот Доналд Трамп беше вообичаена дискусија за сите. Со извештаите дека бил на различни лекови и третмани, било тешко да се утврди колку добро се чувствува. Оваа конфузија може да доведе и до сомневање и загриженост за грижата што ја добива претседателот.

Како лекар за итни случаи, открив дека ова е вообичаено прашање за пациентите и членовите на нивните семејства. Пациентите се многу попријатни со третманот кога имаат подобро разбирање за лековите и грижата што ја добиваат. Овде ќе разгледаме два од лековите што ги зема претседателот Трамп, како и како тие работат. Прочитајте и за да го осигурите вашето здравје и здравјето на другите, не пропуштајте ги овие сигурни знаци што веќе сте ги имале пред да се заразите со коронавирус.

Што се случува со вашето тело на Ремдесивир

Првично, антивирусен лек за кој се сметаше дека им помага на пациентите со ебола, стана важен третман за Ковид-19. Процесот со кој Ремдесивир го блокира вирусот првично беше непознат, но со повеќе студии, истражувачите имаат можен одговор.

За да може вирусот да го зарази телото, вирусот мора да може да го реплицира генетскиот материјал во него, наречен РНК. Постојат голем број на ензими кои се неопходни за копирање на РНК, од кои повеќето се наоѓаат во клетките на пациентот. Вирусот влегува во клетките, а потоа прави копии со помош на ензимите присутни во клетките. Откако ќе се создаде генетски материјал, тој е спакуван во сопствената вирусна честичка и се испраќа надвор од клетката за да најде друга клетка за инфекција.

Ова е механизам на вирусна инфекција на организам-домаќин или пациент. Ремдесивир се чини дека блокира специфичен ензим во фазата на репликација. Ја блокира мобилната машина за копирање што го спречува повторувањето на вирусот. Со блокирана машина за копирање, бројот на вирусни честички ќе се намали што ќе му помогне на пациентот да се подобри.

Ремдесивир во моментов е дозволен за употреба кај пациенти под итно овластено користење и откриено е дека го намалува времетраењето на престојот во болница за пациентите дури и ако тие се на одделот за интензивна нега.

Што се случува со вашето тело на REGN-COV2

Лекарите на претседателот објавија дека тој бил третиран со коктел на антитела содржани во лековите REGN-COV2. Овој третман блокира различна фаза во животниот циклус на вирус. Иако Ремдесивир ги блокира ензимите во клетките на заразениот пациент, REGN-COV2 го блокира влегувањето на вирусот во клетките.

Помислете на интеракцијата помеѓу вирус и клетка слична на куќниот клуч и бравата. За да влезете во куќата, треба да можете да го ставите клучот во бравата. Антителата кои се содржани во коктелот REGN-COV2 во основа го свиткуваат клучот за да не работи во бравата.

Причината што во третманот има две антитела е направена за да се минимизира способноста на вирусот да мутира. Двете антитела се приврзуваат на вирусот, но во различни области на „клучот“. Ако имаше само едно антитело, вирусот може да се адаптира, а сепак да навлезе во клетката.

Користејќи ја аналогијата на клучот уште еднаш, ако има само едно антитело што го свитка клучот лево, вирусот може да се прилагоди. Со две антитела, секое свиткување на клучот во различна насока, вирусот не може да одреди на кој начин да се свитка за да влезе во клетките. Што се однесува до себе си: За да ја поминете оваа пандемија на најздраво здравје, не пропуштајте ги овие 11 рани знаци дека сте се заразиле со Ковид-19.