Словенија: Партијата на Јанша најпопуларна, но поддршката постојано паѓа

Во анкетата партијата на јанез Јанша, СДС, има поддршка од 13,7%, што е за 3,2 процентни поени помалку од декември

Владејачката Словенечка демократска партија (СДС) продолжува да води на политичкиот терен во последната анкета нарачана од весникот „Дело“, но губи во популарноста втор месец по ред. Партијата ЛМШ на екс-премиерот Марјан Шарец и партијата ДеСУС на аспирантскиот мандатар Карл Ерјавец исто така имаат пад во популарноста, поради растечкото незадоволство од гласачите.

Во анкетата на СДС има поддршка од 13,7%, што е за 3,2 процентни поени помалку од декември. Лидерот на партијата, Јанез Јанша, забележа најголемо подобрување во одобрувањето на гласачите, искачувајќи се на две места на 16-то на листата на најпопуларни политичари.

Опозициската Левица се искачи на второто место меѓу партиите, и покрај тоа што освои само 0,2 поени повеќе и сега има 9,6 проценти, бидејќи Листата Марјан Шарец загуби 2,6 поени и има 7,5 отсто поддршкаи падна од второто на четвртото место. Социјалдемократите (СД) се трети со 8,5 отсто.

Партијата на пензионерите (ДеСУС), која ја напушти владата на Јанша во декември и чиј лидер Ерјавец сега се обидува да стане премиер, загуби 1,5 поени и падна на 2,1%.

„Дело“ коментира дека резултатите не одат во прилог за планираното гласање на недоверба, особено што самиот Ерјавец падна на дното на рангирањето на популарноста на политичките фигури.

Коалицијата Нова Словенија (НСи) е рангирана на петтото место меѓу партиите со 4,8%, пад од 0,3 поени, следена од опозициската партија Аленка Братушек (САБ) со 3,1%, што е на исто ниво со минатиот месец.

Комбинираниот процент на владејачките партии изнесува 21,7 отсто, вклучувајќи го ДеСУС, или 19,6% без ДеСУС, додека блокот на левиот центар собра 30,8% со ДеСУС и 28,7% без него.

Сепак, 22,5% од испитаниците не биле решени, наспроти 18,7% во декември; во меѓувреме, 13,3% или 1,2 поени повеќе во споредба со пред еден месец не би гласале за ниту една од понудените партии.

Оценката на гласачите за владата останува на ниско ниво, со 53,1% негативно ја оценуваат својата работа наспроти 20,6% кои ја оценуваат позитивно. Претседателот Борут Пахор продолжува да ја предводи листата на најпопуларни политички фигури пред министерот за инфраструктура Јернеј Вртовец и министерот за труд Јанез Циглер Краj; и двајцата се членови на НСи.

Анкетата ја спроведе Медијана меѓу 709 испитаници од 4 до 7 јануари. (ИБНА)