Словачка: Како 99-годишен борец го посрамоти премиерот


Ото Шимко

 

Кога прорускиот популист Роберт Фицо дојде на власт во Словачка по неодамнешните парламентарни избори, тој веднаш објави дека неговата земја „нема да ѝ даде на Украина веќе ниту еден куршум“. Премиерот Фицо рече дека западната воена помош за Киев „само ја продолжува војната“ и дека Киев треба да престане да се бори и да започне преговори со Москва, што беше сфатено како покана до украинскиот претседател Володимир Зеленски да се откаже од дел од украинската територија, што Русите во моментов ја контролираат.

Но, на Фицо, му се спротивстави 99-годишниот Ото Шимко, поранешен учесник во словачкиот партизански антифашистички отпор во Втората светска војна, кој загуби голем дел од своето семејство во холокаустот, основајќи ја иницијативата „Гранати за Украина“. Според Би-Би-Си, Шимко рекол: „Ако владата не го сака тоа, ние – граѓаните – ќе го сакаме тоа“. И излезе дека иницијативата падна на плодна почва и за само 24 часа на 22 април се јавија над 47 илјади луѓе кои инкасираа речиси три милиони евра.

Независните словачки медиуми, како и оние во Чешка, наведуваат дека словачките граѓани на овој начин реагирале „за инает на политиката на Роберт Фицо“ и дека му порачуваат „да го намали своето русофилско искуство“ и да гледа на соседната Чешка, која е една од земјите кои најмногу ѝ помагаат на Украина. Интересно е што премиерот Фицо не го коментираше ова, но неговиот министер за одбрана Роберт Калинак накратко за локалните медиуми изјави дека „Словачка е демократска земја и нејзините граѓани имаат право на такви иницијативи“.

Собраните средства ќе бидат уплатени во Чешка, каде владата пред неколку месеци покрена иницијатива за набавка на артилериски гранати, кои драматично ѝ недостигаат во Украина. Чешка ги стекнува во „трети земји“, главно во африкански и азиски земји (интересно е што некои од овие земји имаат многу блиски односи со Русија), а повеќе од 20 земји од ЕУ веќе се приклучија на иницијативата во Прага, кои плаќаат во споменатиот фонд, а ја поддржале во Брисел и Вашингтон.

Според некои информации, предвидено е да се соберат најмалку милион и пол гранати од различен артилериски калибар, а најдоцна во јуни би биле испорачани најмалку 350.000 парчиња, иако Би-Би-Си наведува дека првите гранати веќе пристигнале во Киев од таа „чешка програма“.

Инаку, Ото Шимко преку ноќ стана голема ѕвезда во Словачка во неговите подоцнежни години.

„Се сеќавам на Втората светска војна. Беше невозможно да се преговара со Хитлер, исто како и сега кога нема смисла да се преговара со Владимир Путин. Тој треба да биде исфрлен од Украина“, рече Шимко, истакнувајќи дека во 1938 година Судетите му беа предадени на Хитлер со надеж дека тоа ќе донесе мир. „Но, тоа беше целосен неуспех. Илузија. Така би било и сега“, ги цитира Би-Би-Си зборовите на Шимко, а една од организаторите на иницијативата, Зузана Изакова, наведува дека е „пријатно изненадена“ и дека не се дури и свесни „каква сила разбудивме“ и дека „искинати словачки граѓани“.

Некои медиуми во Словачка сега се прашуваат каде била таа „сила“ кога се гласале изборите бидејќи, освен што на изборите победи Роберт Фицо, чија политика кон Украина е блиска до онаа на унгарскиот премиер Виктор Орбан, неодамна на претседателските избори победи популист близок до Фицо – Петер Пелегрини.