Скопје домаќин на Европското првенство во танци 2023


Денес, 05.06.2023, во СЦ Борис Трајкоски беше одржана прес-конференција по повод Европското првенство во танци 2023. Истата беше можност за организаторите да ја споделат својата визија, да ја истакнат важноста на настанот и да дадат дополнителни детали за првенството.

Почитувани членови на организацискиот одбор во состав Карстен Рот, супервизор на првенството, Кирстен Дан Јенсен, Генерален секретар на Интернационалната танцова федерација, Предраг Катаниќ, модератор на првенството и Трајче Петковски, потпретседател на Интернационалната танцова федерација и член на организациониот тим, се обратија пред медиумите, изразувајќи ја својата возбуда и благодарност за огромната поддршка добиена од земјите учеснички, спонзорите и танцовата заедница во целост.

„Големо е задоволството што сме тука во Македонија и што токму Скопје е домаќин на еден ваков голем настан. Ветуваме дека во наредните денови ќе направиме одлична забава“, изјави Предраг Катнич, модератор на првенството.

Европско првенство во танци 2023 започнува на 6 јуни и ќе трае до 10 јуни. Овој престижен настан ќе собере повеќе од 30 земји од цела Европа, покажувајќи го извонредниот талент на најдобрите танчери од Европа. Првенството служи како платформа за прикажување на уметноста, креативноста и културната разновидност на европската танцова заедница.

Скопје како домаќин на првенството ќе ја прослави уметноста, креативноста и културната разновидност што напредува во рамките на европската танцова заедница. Љубителите на танцот, професионалците од индустријата и гледачите можат да се радуваат и да бидат сведоци на незаборавна екстраваганција на грациозност, прецизност и страст.

СЦ Борис Трајкоски во наредните денови ќе биде место каде танчерите од секоја земја учесничка ќе се натпреваруваат во различни категории, вклучувајќи современи и хип-хоп танци.