Скопјанец стана главен советник на Ердоган

Сабри Демир со потекло од Македонија е назначен за главен советник на турскиот претседател Ердоган, пренесува агенцијата „Анадолија“ (АА).

Според одлуките објавени на Службениот весник со потпис на претседателот на Турција, Реџеп Таип Ердоган, Сабри Демир, кој е роден во Скопје, е назначен за главен советник на турскиот претседател.

Сабри Демир e роден во Скопје во 1972 година каде што завршил основно и средно училиште, а  студирал во Босна и Херцеговина, но морал да ја напушти поради војната и да ги заврши студиите во Дамаск.

Сабри Демир најпрво бил назначен за советник за медиуми и односи со јавноста на премиерот во 2009 година, а потоа за советник на Реџеп Таип Ердоган задолжен за Балканот.

Сабри Демир е оженет и има две деца. Тој зборува течно босански, македонски, албански, арапски и англиски.