Сите осум членки на ЕЕЗ напредувале по влезот во ЕУ

Сите осум земји на ЕУ членки на Европската економска заедница (ЕЕЗ), 15 години по пристапувањето во ЕУ, значително го зголемиле бруто домашниот производ по глава на жител, додека приклучувањето на земјите од Западен Балкан се соочува со значителни пречки.

Земјите членки на ЕЕЗ сега имаат генерално подобри институции, послободни медиуми и стандарди за високо образование и заштита на животната средина, се наведува во соопштението на Виенскиот институт за меѓународни економски студии.

Сепак, со овој позитивен извештај, постојат и важни предупредувања. Многумина во земјите на ЕЕЗ се разочарани од темпото на конвергенција, а повеќето земји изгубиле голем дел од нивното население кое емигрирало во Западна Европа. Во регионот, авторитаризмот е во пораст, а институционалната конвергенција паѓа во некои земји од ЕЕЗ.

Како што е наведено, „следниот голем чекор во интеграцијата на ЕУ е помалку веројатен во наредните години и пристапувањето на земјите од Западен Балкан се соочува со значајни пречки“.

Земји членки на ЕЕЗ се Естонија, Латвија, Литванија, Чешка, Словачка, Полска, Унгарија и Словенија.