Сите американски амбасадори биле разочарани од Вучиќ

Тоа го открива Џенифер Браш, која порано беше заменик-шеф на американската мисија во Белград


 

Амбасадорката Џенифер Браш, поранешен заменик-шеф на мисијата и вршител на работите во американската амбасада во Белград од 2007 до 2010 година, смета дека српскиот претседател Александар Вучиќ не успеал да стане трансформативен лидер.

Во разговорот за српската редакција на Глас на Америка, Браш вели:

„Амбасадорите наизменично се обидуваа да разговараат со Вучиќ и се обидуваа да го охрабрат да биде трансформативен лидер кој ќе направи отстапување од 90-те и ќе ја трансформира Србија во конструктивна и продуктивна членка на Европската унија и либералниот светски поредок. И сите беа разочарани“.

Таа додава: „Го познавав кога дојде на власт, кога неговата партија се одвои од радикалите и секогаш приватно кажуваше дека тоа го сака, дека сака да ја внесе Србија во современиот свет, дека сака Србија да биде конструктивен партнер и добар сосед, но дека не можел затоа што луѓето нема да го толерираат тоа. Знам многу Срби и сум на тој простор подолго отколку во Охајо каде што сум родена. А во Србија има седум милиони луѓе кои се заложници на таа политика, кои сакаат европска иднина“.

„Амбасадорите наизменично се обидуваа да разговараат со Вучиќ и се обидуваа да го охрабрат да биде трансформативен лидер кој ќе направи отстапување од 90-тите и ќе ја трансформира Србија во конструктивна и продуктивна членка на Европската унија и либералниот светски поредок. И сите беа разочарани“, открива Браш.

„Го познавав кога дојде на власт, кога неговата партија се одвои од радикалите и секогаш приватно кажуваше дека го сака тоа, дека сака да ја внесе Србија во современиот свет, дека сака Србија да биде конструктивен партнер и добар сосед, но дека не можел затоа што луѓето нема да го толерираат тоа. Знам многу Срби и сум на тој простор подолго отколку во Охајо каде што сум роден.А во Србија има седум милиони луѓе кои се заложници на таа политика, кои сакаат европска иднина“.

Стејт департментот рече дека е изненадувачки потег и чекор во погрешна насока Планот што Русија и Србија го потпишаа во ОН пред десетина дена. И дека тој е спротивен на европските аспирации на Србија.

„Какви можни придобивки, на крајот на септември 2022 година, ги очекува Србија од договорот со Русија, која беше прекршена на бојното поле, чии жители бегаат и која беше осуден од повеќето земји, освен Србија? Иако Србија ја осудува Русија кога ѝ одговара, оди во Обединетите нации и вели дека нема да ги признае референдумите. Има мали чекори за кои Александар Вучиќ може да каже дека не се целосно проруски“, нагласува Џенифер Браш.

Тој, исто така, вели дека руската помош за Србија од 2000 година е минимална, и дека Русија всушност го „зела српскиот имот“, додека САД оттогаш ѝ „дадоа на Србија милијарда долари помош, а Европската унија слично, ако не и повеќе. “

„Ако се погледне кој ѝ помогна финансиски на Србија во последните 20-25 години, тоа не беше Русија. Всушност, таа ја искористи Србија“, вели Браш.

Влијанието на конфликтот во Украина врз Балканот Браш го забележува и во контекст на концептот на рускиот свет и, како што вели, на паралелниот српски свет.

„Руските напори во Украина во голема мера не успеаја и тоа ќе има паралелен ефект врз идејата за проширување на српскиот свет. Тој напор исто така ќе пропадне и Србија треба да остане во меѓународно признатите граници, да работи на својата демократија и да не се меша во политиката на соседите. Така, војната во Украина има опасен аспект (на Балканот), но може да има и позитивен аспект, тоа би било крај на напорите, желбата или поддршката за идејата за српски свет. На крајот, Русија е единствената странска сила која ја поддржува таа идеја“, нагласува Браш, долгогодишен американски дипломат во пензија, кој значаен дел од својата кариера помина на Балканот.

Таа смета дека можна ескалација со руско учество на Балканот би била во Република Српска и во Северна Митровица каде, како што тврди таа, Русите се активно го поттикнуваат српското население.