Сингапур станува водечки пазар на злато


Според Светскиот совет за злато, Сингапур ќе стане водечки центар за злато, бидејќи трговијата ќе се префрли на исток. Една клучна причина е тоа што потрошувачката на злато во големите економии во развој расте, а повеќето од тие пазари се концентрирани во Азија, рече Шаокаи Фан, претставник на азиско-пацифичкиот и глобалната централна банка.

Близината на Сингапур до оние централни банки, кои активно го купуваат златото, е уште еден фактор, додаде тој.

„Центарот на гравитација на пазарот на злато се префрли на исток, при што Сингапур случајно се позиционираше како потенцијална потпора на оваа нова рамнотежа“, рече Фан на Азиско-пацифичката конференција за скапоцени метали во Сингапур.

Кина е најголемиот светски потрошувач на злато, а нејзината централна банка е најголемиот купувач на шипки додека земјата се обидува да ги зголеми своите златни резерви.

Меѓу централните банки, Народната банка на Кина беше најголемиот купувач на злато во 2023 година.

Јапонија, исто така, покажа континуирана отпорност на побарувачката за злато, забележувајќи ја најсилната побарувачка за златен накит во првиот квартал од 2019 година, покажа неодамнешниот извештај на WGC.

Исто така, Јужна Кореја го забележа најостриот квартален пораст на купувањето злато во повеќе од две години.

Покрај тоа, Сингапур е во непосредна близина на околу 25% од светските центри за снабдување со злато како што се Кина, Австралија, Индонезија, Филипините, Папуа Нова Гвинеја и Лаос.

Потребата од официјален центар за резерви на злато стана се поголема грижа за централните банкари ширум светот, особено во услови на нестабилна геополитичка клима, рече Фан. Тој додаде дека Сингапур може да стане „навистина остварлива алтернатива“ на Лондон и Њујорк како центар за складирање злато на централната банка.