Силната рубља стана проблем за Русија

Официјалните лица и компаниите фокусирани на извозот се загрижени бидејќи тоа го намалува приходот на Русија од продажба на стоки во странство за долари и евра


 

МОСКВА – Рубљата ги намали добивките во нестабилната трговија во средата, бидејќи рускиот министер за финансии ги означи можните интервенции за да се намали нагорниот притисок врз валутата, откако таа се приближи до 50 во однос на доларот за прв пат од мај 2015 година.

Рубљата стана валута со најдобри резултати во светот оваа година, поттикната од мерките – вклучително и ограничувањата на руските домаќинства да ги повлекуваат заштедите во странска валута – преземени за да го заштитат рускиот финансиски систем од западните санкции воведени откако Москва испрати војници во Украина на 24 февруари.

Силната рубља предизвика загриженост кај официјалните лица и компаниите фокусирани на извозот, бидејќи го намалува приходот на Русија од продажба на стоки и други стоки во странство за долари и евра.

Многу руски компании, првенствено неизвозници на нафта и гас, веќе страдаат финансиски, рече Евгениј Суворов, економист во CentroCreditBank.

Министерот за финансии Антон Силуанов рече дека Русија би можела да ги намали државните трошоци и да ги насочи средствата за интервенции во странска валута за да го задржи врвот на зајакнувањето на рубљата што ги загрозува буџетските приходи.

Приходите од извозот на стоки, остриот пад на увозот и даночните плаќања на крајот на месецот во рубли од страна на извозно ориентирани руски фирми се дополнителни фактори зад добивките на валутата.

„Рубљата (е) е подготвена да се повлече во текот на следните денови… Со оглед на тоа што месечните плаќања за главните даноци сега се во ретровизор, купувачите на тврда валута може да почнат да влегуваат“, се вели во белешката на Сбербанк.

Рубљата е зголемена за речиси 44% за една година до денес на Московската берза, но останува многу послаба кај банките. ВТБ, руската банка бр.2, понуди да продава долари и евра во кеш по 63,45 и 67,85, соодветно.

Вицепремиерот Андреј Белоусов овој месец рече дека индустријата би била поудобна доколку рубљата падне помеѓу 70 и 80 во однос на доларот.

Во однос на еврото, рубљата беше нешто над 53 за прв пат од април 2015 година. (Ројтерс)