Силен раст на јапонската економија во првиот квартал


 

Јапонската економија оствари раст од 2,7 отсто на годишно ниво во првиот квартал од годината, што е дополнително проширување од претходните проценки од 1,6 отсто минатиот месец, покажаа владините податоци во четвртокот.

Економистите анкетирани од Ројтерс очекуваа раст од 1,9 отсто. Јапонскиот јен зајакна за 0,14 проценти до 139,98 во однос на американскиот долар веднаш по објавувањето, додека индексот Никеи 225 зајакна 0,17 отсто, а Топикс за 0,2 отсто. На квартална основа, економијата порасна за 0,7 отсто, надминувајќи ги проценките на Ројтерс од 0,5 проценти.

Приватните нестанбени инвестиции, или капиталните трошоци, се зголемија за 1,4 отсто – повисока од првичната проценка на владата од 0,9 отсто. Приватната побарувачка порасна за 1,2%, а домашната за 1%, додека извозот на стоки и услуги се намали за 4,2%. И увозот падна за 2,3%, покажаа ревидираните владини податоци.

Нагорното изненадување за јапонскиот економски раст доаѓа откако акциите остануваат во фокусот откако неодамна достигнаа нови тридецениски максимални вредности поради слабиот јен и плановите за структурни реформи.

Фабричката активност во економијата порасна за прв пат од октомври 2022 година, покажа минатонеделниот индекс на менаџери за набавки. Резултатот беше 50,6, со што беше прекината шестмесечна серија на читања под ознаката 50 што ги дели експанзијата и контракцијата.

Последниот ПМИ резултат „го нагласува одлучувачкиот пресврт во перформансите на производствениот сектор“, укажувајќи на закрепнување на домашните економски услови во Јапонија, рече Тим Мур, директор за економија во S&P Global Market Intelligence, во истражувачката белешка.

Тоа помогна да се зголеми трошењето на клиентите, неутрализирајќи уште еден месец слаба побарувачка на клучните извозни пазари, соопшти СиП Глобал.

Во фокусот беше и приватната потрошувачка. Локалните медиуми во средата објавија дека владата планира да ги намали „трошењата во кризен режим“, според нацртот на нејзиниот најнов целогодишен економски план.

Нацртот, исто така, ги повтори плановите на премиерот Фумио Кишида да постигне економски раст и истовремено да ги зголеми платите како дел од неговиот напор за забрзување на прераспределбата на богатството, објави Кјодо.

Тоа вклучуваше и мерки насочени кон враќање на фискалното здравје, објави Кјодо, како што е охрабрување на компаниите да понудат повисоки плати и да инвестираат повеќе во човечки ресурси.