Шведска се откажа од гонење на Асанж по обвинението за силување

 

Шведските обвинители се откажаа од истрагата против Џулијан Асанж кој во 2010 година беше пријавен за силување, јави Би-би-си.

Асанж го пријави ќена која тврдеше дека тој ја силувал при посетата на Шведска.

Основачот на Викиликс во моментот е во Велика Британија каде служи казна затвор од 50 недели, затоа што ги прекршил условите бегајќи во амбасадата на Еквадор во Лондон, за да избегне испорачување на Шведска.

Таму беше седум години.