Штрајк ги сопре возовите во Франција


Вчерашниот штрајк на француските железничари го прекина железничкиот сообраќај низ цела Франција, објави BFMTV.

Возовите на северот на Франција не сообраќаа на релација Кале-Данкерк, додека железничкиот сообраќај во Нормандија беше ограничен на линиите Париз-Трувил и Авр-Фекан, како и од насоката Рајна.

Една четвртина од возовите се запрени на југоистокот на земјата.

Штрајкот го зафати и регионот Гранд Ест, а на релација Ремс и Дижон немаше возови. Во Аквитанија се на сила ограничувањата на железничкиот сообраќај, особено во Поат-Шарент, пренесува Независне новине.

Возовите непречено сообраќаа само во Бретања.

Штрајкот беше организиран поради незадоволството на работниците од низа прашања, вклучително и недостатокот на вработени и работни места и редовното одбивање на барањата за годишен одмор.