Што значи терминот собна температура и зошто е толку важен при готвењето?


Butter

Оние што почесто готват веројатно прочитале во рецептите дека им требаат јајца или путер на собна температура. Но, како да знаеме која е идеалната температура и зошто е воопшто важно за едно јадење да биде успешно?

Според Cook’s Illustrated The Science of Good Cooking, препорачаната собна температура за храна е 21°C.

Користењето состојки на собна температура може да има јасни предности, особено во рецептите за печење. Преземањето дополнителни чекори за да ги доведете состојките до температурата потребна во рецептот може да ви помогне да ги добиете посакуваните резултати.

Јајцата и путерот полесно се додаваат во тестото кога не ги земате директно од фрижидерот. Од друга страна, ладното млеко или вода може да го забават квасецот во тестото.

Меѓутоа, нема секогаш да имате време да чекате оладените состојки да се загреат на собна температура. Сепак, постојат неколку методи кои можат да ви помогнат да ги доведете состојките до идеалната собна температура.

Јајца
За да ги загреете ладните јајца на собна температура, ставете ги во сад и прелијте ги со топла вода од чешма. Направете го тоа веднаш штом ќе влезете во кујната и јајцата ќе бидат на совршена температура додека да ги подготвите останатите состојки за рецептот.

Путер
Постојат многу различни начини да го доведете путерот на собна температура, но ако брзате, истурете малку врела вода во чаша отпорна на топлина, истурете ја водата, а потоа превртете ја чашата врз путерот и оставете ја да отстои неколку минути.

Млеко, павлака или матеница
Брзото посегнување По микробрановата печка на ниско ниво е лесен начин за загревање на млекото и другите млечни производи. Ако вашата микробранова нема контрола на температурата, загрејте ја во кратки интервали од 15 до 30 секунди и бидете внимателни. Исто така можете брзо да го загреете млекото во тенџере на тивок оган, само внимавајте да не изгори.

Крем сирење
Оваа состојка може брзо да омекне во микробранова печка на ниско ниво, но ризикувате целосно да се стопи, затоа загревајте во кратки интервали и истовремено бидете внимателни. Ако имате малку повеќе време, крем сирењето можете да го исечете на парчиња и да го раширите на чинија или даска за сечење, така што побрзо ќе омекне отколку кога е во голем блок.