Што значи процентот на масленост на млекото?
На полиците на продавниците денес нè пречекуваат пакувања млеко со различни бои и проценти млечни масти, што може да предизвика збунетост при купувањето.
Ова е можност да се одговори на прашањата за тоа што значи процентот на млечна маст и како се одредува.
Процесот на производство на млеко започнува на фармата. Веднаш по молзењето млекото се лади и се чува на температура под 4 степени Целзиусови. Сировото млеко потоа се пастеризира во млекарница, што не влијае на неговата хранлива вредност, туку служи за уништување на потенцијално штетните бактерии. Следи едноставен процес на менување на количината на маснотии, кој вклучува отстранување на маснотиите од врвот на млекото. Пред хомогенизацијата, во која млекото се протресува за да се создаде избалансирана конзистентност, млекото и неговиот крем се одвојуваат. Со отстранување на млечната маст и потоа додавање на саканата порција, потрошувачите добиваат можност да го изберат млекото што најмногу одговара на нивните желби и вкусови.
Кравјото млеко се состои од 87% вода, а остатокот е сува материја. Млекото содржи протеини, јаглени хидрати (лактоза), млечни масти, минерали, витамини и ензими.
Кога купуваме млеко во маркет со, на пример, 1,5% млечна маст, не значи дека од него се отстранети 98,5% од млечната маст. Процентот наведен на пакувањето ја претставува количината на маснотии во однос на вкупната тежина на млекото. Значи, 1,5% е процентот од вкупната тежина на млечната маст. По истиот принцип, терминот „полномасно млеко“ не значи дека содржи 100% млечни масти. Всушност, има близу 8 грама маснотии по порција или 3,5-3,8% млечни масти.
Млекото со 3,8% маснотии е најблиску до она што го добиваме од кравите. Важно е да се истакне дека ниту едно од овие млека не се разводнува, а водата е главната состојка на млекото.
Количината на масти се рефлектира во калориската вредност на млекото, која во просек изнесува околу 150 калории по чаша.
Иако содржината на маснотии во млекото може да варира, секое од нив ги содржи истите основни хранливи материи, вклучително и висококвалитетни протеини. Ова исто така важи и за млека без лактоза, чоколадно и други млека. По пакувањето, млекото во тетрапак може да се чува на полиците до 150 дена, а по отворањето во фрижидер 3 дена.
Кравјото млеко, како дел од здравата и урамнотежена исхрана, е од суштинско значење за растот и развојот на луѓето од сите возрасни групи бидејќи ги содржи сите потребни состојки за живот. Додавањето други вкусови на млекото, како на пример кога се произведува чоколадно млеко, не го лишува од никакви хранливи материи. Млечните производи, без разлика на процентот на масти, претставуваат храна богата со хранливи материи и се важен извор на енергија, висококвалитетни протеини и масти, но и калциум, магнезиум, селен, рибофлавин, витамин Б12 итн.