Што значи победата на Бајден за даноците, недвижностите, долговите?

Џо Бајден е подготвен да биде следниот претседател на државата, а неговата агенда ги буди надежите дека ќе ги подобри финансиите на гласачите и ќе ја зајакне економијата која е нагризена од корона вирусот.

Зголемување на даноците за богатите, проширено здравствено осигурување и простување на студентските заеми беа дел од проектите на списокот на обврски на Бајден.

Доколку републиканците ја задржат контролата, нивното противење може да ги намали плановите на Бајден. Претседателството на Бајден и републиканскиот Сенат би го ограничиле вториот стимул на околу 500 милијарди долари, се наведува во белешката на еден инвеститор, пишува „Телеграф.рс“.

Што значи ова за Американците и за нивните паричници?

Бајден ќе мора да ја повлече својата законодавна програма без демократско мнозинство“, рече Стивен Миров, партнер во фирма за истражување политики што ги советува институционалните инвеститори.

Но, Бајден сè уште има начини да им помогне на семејствата да се грижат за своите буџети со извршна акција, додаде тој.

На пример, Бајден може да се обиде да влијае на политиката на Федералните резерви за да ја затвори нееднаквоста во приходите или може да постави остар антимонополски тон за да осигури дека потрошувачите нема да бидат погодени од нефер цени.

Некои демократски сенатори претходно изјавија дека претседателот може да го откаже студентскиот долг без акција на Конгресот.

Индиректно, администрацијата на Бајден и републиканскиот Сенат всушност можат да обезбедат доза на сигурност за компаниите што размислуваат за поголемо вработување во иднина. Во поделена влада, Миров вели дека нема да мора да се грижат за новиот пакет даночни закони. Се чини дека берзите веќе ја бележат оваа можност.

Ако во 2020 година имаше лекција, тоа е дека многу работи можат да се променат за малку време. Значи, точниот вид на активности на администрацијата на Бајден можеби не е сигурен, но еве што сега се знае за она што Бајден го ветуваше за време на кампањата.

Даноци

Бајден вели дека американските корпорации и нејзините најбогати граѓани мора да го плаќаат својот „фер удел“ на даноци. Некои добро упатени Американци веќе го испланираа тоа сценарио.

Тој предлага стапката на данок на доход да се зголеми на 39,6 отсто од 37 отсо за луѓето кои заработуваат повеќе од 400.000 американски долари годишно.

Бајден исто така ја утврди стапката на данок на добивка на 28 отсто, од сегашните 21 отсто. Стапката на крајот на мандатот на администрацијата на Обама беше 35 отсто.

Тој не побара дополнителен „данок на богатство“, за кој се залагаа неколку примарни ривали на демократите за време на предизборието.

Бајден сака да ги промени даночните правила околу капиталната добивка и наследството. Според неговите планови, луѓето кои заработуваат повеќе од еден милион долари ќе бидат оданочувани на капитална добивка со вообичаена стапка на приход, 39,6 отсто.

Данокот на имот од 40 отсто исто така би бил применет многу порано. Законот за администрација на Трамп го зголеми изземањето од 5 милиони долари, а Бајден вели дека сака да го врати во „историските норми“.

Здравствена заштита

И покрај тоа што администрацијата на Обама го донесе Законот за прифатлива нега (АЦА), Бајден вели дека сака да ја надогради програмата.

Бајден ќе додаде јавна опција во АЦА. Луѓето под одреден приход автоматски ќе се вклучат во јавната опција без премија. Бајден исто така би го намалил правото на грижа на 65 години.

Исто така, ќе ги разгледа правилата и ќе го прошири правото на даночни олеснувања наменети да ги покријат трошоците за здравствено осигурување.

Избраниот претседател планира да ја надогради програмата.

Бајден би можел да донесе закони што потенцијално би можеле да ги решат наводните недостатоци на АЦА, но за тоа ќе бидат потребни измени во законот што би можеле да бидат усвоени само од Домот и Сенатот под контрола на Демократите.

Домување

Сите планови за домување на Бајден доаѓаат во услови на потенцијална криза на закупот. Милиони Американци должат за кирии 7,2 милијарди долари, што е просечно 5.400 долари, предвидоа истражувачите.

Во пресрет на пандемијата, Бајден рече дека ќе ја зајакне заштитата на станарите и ќе донесе сметка за правата на сопствениците на домови и станарите.

Бајден сака да ја направи паричната обврска помалку застрашувачка за првите купувачи со даночен кредит од 15.000 американски долари. Исто така, претседателот сака да додаде повеќе бенефиции за домување на луѓето кои работат во јавниот сектор, како што се наставниците.

Новоизбраниот претседател вети и заем за станарите.

Студентски заеми и достапност на факултет

Дури и пред пандемијата, американскиот долг од студентски заеми од 1,6 билиони американски долари претставуваше финансиска криза што им ја одземаше на должниците можноста да купуваат куќи, да основаат семејства или да ја извршуваат својата кариера по избор.

Бајден предложи 10.000 американски долари прошка на студентски заеми; Според една анализа простувањето на долгот ќе го избрише салдото на заемот на должниците за 30 отсто. Бајден исто така би ја реорганизирал програмата за раздолжување, што според критичарите им помогнала на премалку работници во јавниот сектор.

Бајден исто така вели дека семејствата кои заработуваат помалку од 125.000 американски долари не треба да плаќаат за образованието на нивното дете во јавен колеџ. Според неговата кампања, ова би се однесувало на околу 80 отсто од семејствата.