Што ќе преземе власта по забраната на Косово за увоз на компири и мед?

По средбата в понеделник со министерот за економија Крешник Бектеши и директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Атанасов ќе се знаат конкретните чекори што ќе ги преземе земјава по воведувањето забрана за увоз на компир и мед од Северна Македонија во Косово како реципрочна мерка за воведувањето забрана за увоз на рибен подмладок и икра од Косово, најави денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски.

Тој, во одговор на новинарско прашање дали ќе следи трговска војна со Косово на денешната прес-конференција во Владата, нагласи дека нема експлицитна забрана за увоз од Косово и додаде дека во земјава може да се увезува свежа косовска риба, но не и рибен подмладок и икра поради фактот што не спроведуваат мониторинг.

-По состанокот в понеделник ќе биде јасно што ќе преземеме. Косово нема експлицитна забрана за увоз на рибен подмладок и икра и треба само да докажат дека го спроведуваат мониторингот. Воедно, забраната за увоз на рибен подмладок и икра не се однесува само за Косово, туку и за сите останати земји кои немаат мониторинг, бидејќи земјава се подготвува од следната година да добие дозвола за извоз на свежа риба на европскиот пазар, рече Димковски.

Прецизира дека од земјава во Косово годишно се извезуваат од 40 до 1.000 тони компири, а извозот на мед е во вредност од околу 400.000 евра годишно.