Што кажува вашата омилена боја за вашата личност?


Одвојте момент да се запрашате: Дали имате омилена боја?

Иако ова прашање може да биде повообичаено за малите деца во училиште, сепак е забавно да се размислува. Веројатно можете да замислите која боја е најдоминантна во вашата гардероба – па дури и каква е шемата на бои во вашата дневна соба или дом.

Тоа го наметнува прашањето: Што вели вашата омилена боја за вас?

„Иако преференциите за боја можеби дефинитивно не ги откриваат карактеристиките на личноста, можеме да добиеме увид во изразот на поединецот со одложување на универзалните архетипови од природата и културната историја за да го разбереме значењето на бојата“, вели Инна Џулија Ким, м-р, ATR-BC, LCAT,  терапевт и помошник клинички директор во Девенпорт креативна уметност и терапија, PLLC.

Тоа може да објасни зошто омилената боја на многу луѓе се менува со текот на времето или дури и зошто некои луѓе имаат повеќе од една омилена боја.

Белa

Белата се наоѓа во толку многу спокојни природни елементи како снег, облаци, месечина и цвеќиња. Не е ни чудо што Ким вели дека бојата претставува „чистота, добрина, ангелска, надеж, божественост, невиност и мир“. Тоа исто така објаснува зошто новата невеста традиционално носи бело во толку многу култури. Поедноставена боја како што е белата, исто така, може да значи дека оние кои ја поддржуваат „може да се идентификуваат со квалитети како што се чистота, минимализам, мир, позитивност, елеганција и ред“.

Црвенa

Црвената е смела, живописна боја која дава вистинска изјава. Како што истакнува Ким, црвеното може да се најде во зрели плодови и расцутени цветови, што „сигнализира за плодност или живот“. Сепак, тоа е и бојата на нечии образи кога се поцрвенети – што може да се случи кога се чувствуваат флертувачки, срамежливи, па дури и вознемирени. „Ова е причината зошто црвената боја често се поврзува со зборови како „страст“, „романтика“, „лутина“ и „агресија“, вели Ким. Сето ова да се каже, оние кои ја сакаат црвената боја „се идентификуваат со желбата да бидат видени, привлекувајќи внимание, смелост, самоувереност и интензитет“.

Виолетова

Виолетова е навистина една од највпечатливите бои! Не може да постои без мешање на црвени и сини пигменти, поради што е поврзан со креативност и магија. „Историски гледано, виолетовата ја носеа кралските или благородниците за да означува луксуз, важност и богатство“, вели Ким. Слично на тоа, луѓето кои се привлечени од виолетова, „се идентификуваат со карактеристики како што се софистицираност, елеганција, сјајност или уникатност“.

Синa

Поздравете ја најретката боја од сите нив! На почетокот можеби е тешко да се поверува со оглед на тоа дека сината боја е поврзана со работи како небото и океанот, но Ким истакнува дека „многу малку организми го носат хемиското соединение кое може да го создаде вистинскиот син пигмент“. Како небото и океанот, сината боја создава чувство кое е спокојно и смирувачко. (Иако понекогаш е поврзано и со чувствата на тага.) Често перцепирана како спротивна на црвената, сината зрачи бранови на доверба и доверливост, па затоа луѓето кои се „привлечени од сина боја може да ги ценат квалитетите како што се студенило, смиреност и лојалност. “

Зелена

На зелената едвај му треба вовед како боја – тоа е насекаде околу нас! Само погледнете надвор и ќе го видите во дрвјата, тревата и многу други растенија во природниот свет. „Нашите предци знаеја дека зелената средина значи живот, изобилство ресурси и здравје“, вели Ким, па затоа е „бојата на пролетта, обновувањето и повторното раѓање“. Овој факт е она што го прави зеленото да се чувствува ново и свежо, што може да се поврзе со просперитет. Ако ве привлекува зеленото, таа додава дека „можеби тесно да се идентификувате со работите од природата, растот и виталноста“.

Портокалова

Ако сте љубител на зајдисонце, есен или камперски огнови, тогаш веројатно ја сакате портокаловата боја. Но, портокаловата можете да го најдете и во овошјето, зеленчукот, па дури и во некои животни. Бојата доаѓа од мешање на црвено и жолто – две бои кои се веќе интензивни сами по себе. Ким вели дека „портокаловата има тенденција да се поврзува со работи како виталност, енергија, топлина и удобност“. Некој што ја сака портокаловата боја може да се смета за „отпатен, топол, забавен, поканувачки и весел“.

Жолта

Самото спомнување на жолтата боја е доволно за да насмее некој. Имајќи блиски асоцијации со сонцето, лесно е да се види зошто бојата е често поврзана со зборови како „енергичен, среќен, топол, весел и светол“, објаснува Ким. Во буквална смисла, жолтата е бојата на светлината од сонцето, која осветлува област во темнина. Не е ни чудо што жолтата боја носи надежно и оптимистичко чувство. Секој кој многу ја сака жолтата „може да се идентификува со особини како што се младоста, осветленоста, позитивноста и да биде забележан“.

Розева

Дали знаевте дека розовата е една од најчестите бои што се појавуваат во природата? Многу цвеќиња, овошје, инсекти, па дури и птици покажуваат нијанси на розева боја. „Розевата боја во цвеќињата навистина се користи за привлекување птици и инсекти, што ја сигнализира нејзината подготвеност за опрашување“, вели Ким. Розевата се нарекува и посветла нијанса на црвено, поради што може да се поврзе со зборови како „нежност“, „романтика“ и „мекост“. Значи, ако Аличноста ги сака сите работи во розова боја, тие зрачат со „љубов, наклонетост, невиност, женственост и сладост“.