Што е поздраво, кефирот или јогуртот?


Дури и ако не сте премногу заинтересирани за здрава исхрана, сигурно веќе сте слушнале за важноста од консумирање храна богата со пробиотици.

Пробиотиците се добри за цревата, а нивните придобивки се моментални (како што е добро варење и поддршка на имунолошкиот систем) и долгорочни (заштита од когнитивно опаѓање). Две намирници кои се богати со пробиотици се кефирот и јогуртот.

Диететичарот Андреа Матис во интервју за Well and Good ја објаснила разликата меѓу нив, но и дала своја пресуда која од нив е вистинското пробиотско богатство. Односно кој би победил на ова натпреварување.

Кога ги споредува двата ферментирани млечни производи, Матис истакнува дека е корисно прво да се знае точно што се тие и како се направени. Тој објаснува дека иако кефирот и јогуртот се ферментираат од млеко, јогуртот се ферментира исклучиво од бактерии, додека кефирот се ферментира и од бактерии и од квасец.

Во случај на јогурт, процесот вклучува загревање на млекото, додавање жива култура (која содржи бактерии), дозволување на јогуртот да се стегне и ладење. За да направите кефир, потребни ви се зрна кефир кои содржат и бактерии и квасец. Откако ќе додадете лажичка кефир во шолја млеко, покријте го и оставете го да отстои 24 часа, а потоа го имате вашиот кефир.

„Разликата во начинот на кој се прави ги менува и вкусот и текстурата“, вели Матис: „Јогуртот е погуст и кремаст, додека кефирот е потечен“.

Што се однесува до вкусот, тој вели дека квасецот во кефирот дава малку поостар вкус од јогуртот, кој има поблаг вкус.

Бидејќи се разликуваат по текстура и вкус, Матис вели дека се разликува и начинот на кој се користат.

„Кефирот е пробиотски пијалок што можете да го пиете додека сте во движење, додека јогуртот е нешто што обично го јадете со лажица“, вели таа.

Користењето на кефир, објаснува Матис, нема да делува добро бидејќи е премногу воден и повеќе би го променил вкусот.

Што се однесува до нутритивните состојки, Матис вели дека тие имаат некои предности кои се преклопуваат, но има и други особини кои ги издвојуваат.

„Двајцата се добри извори на протеини“, вели таа: „Ако затоа барате кефир или јогурт, јас само би одел со оној што е подобар за вас во однос на вкусот и текстурата, бидејќи и двете се густа со хранливи материи“.

Обичниот кефир има осум грама протеини по чаша, а обичниот јогурт во просек изнесува шест грама по порција. И кефирот и јогуртот имаат слична количина на јаглени хидрати.

Матис објаснува дека бидејќи кефирот се прави и од живи бактерии и од квасец, додека јогуртот е направен само од живи култури на бактерии, кефирот има поголема пробиотска корист.

„Тоа всушност може да има три пати повеќе пробиотици од јогуртот“, вели таа.

Кефирот содржи и повеќе калциум, кој е важен за здравјето на коските и срцето. Имено, тој има 300 милиграми калциум по порција, додека јогуртот има 180 милиграми по порција. Кефирот е исто така малку повисок со витамин А, хранлива материја која е важна за здравјето на очите, здравјето на коските и имунитетот.

Меѓутоа, ако имате нетолеранција или чувствителност на млечни производи, конзумирањето кефир или јогурт може да доведе до надуеност, запек или дијареа. Но, освен тоа, Матис вели дека и двете се сметаат за безбедна храна.

„И кефирот и јогуртот се одлични опции за здравјето на цревата“, вели Матис.