Шпанската влада ќе го стави Мадрид во карантин

Главниот град на Шпанија има 735 случаи на 100.000 жители, што е драматично повеќе од другите области во државата (Фото: Ројтерс)

МАДРИД – На жителите на Мадрид, жариште на инфекцијата, ќе им биде забрането да ги напуштаат домовите, освен за основните патувања според новите правила за борба против обновувањето на корона вирусот, соопшти шпанската влада во средата.

Но, регионалните власти соопштија дека одлуката нема правна основа, поставувајќи ја сцената за политичка пресметка во областа што опфаќа повеќе од една третина од 133.604 нови случаи во Шпанија во последните две недели.

„Здравјето на Мадрид е здравје на Шпанија. Мадрид е посебен“, рече министерот за здравство Салвадор Ила на прес-конференција на која ги објави новите регулативи, кои треба да стапат во сила наредните денови.

Главниот град, со повеќе од 3 милиони луѓе и девет околни општини со најмалку 100.000 жители, ќе ги затвори границите за надворешни лица за несуштински посети, соопшти владата.

На луѓето ќе им биде дозволено да ги преминуваат границите за работа, училиште, посети на лекари или шопинг, но не и за забава.

Другите мерки вклучуваат затворање на барови и ресторани во 23 часот, од претходниот полициски час од 1 часот по полноќ, како и затворање на паркови и игралишта.

Социјалните собири ќе бидат ограничени на шест лица.

Мадрид има 735 случаи на 100.000 луѓе, еден од највисоките од сите региони во Европа и двојно поголема национална стапка од онаа на Шпанија.

Конзервативното регионално собрание веќе спроведе локализирани заклучувања во 45, главно сиромашни области, честопати со големо имигрантско население.

Политичката поларизација околу пандемијата ги вознемири луѓето во Шпанија, која забележа 769.188 случаи – најмногу во Западна Европа – и 31.791 смртни случаи. (Ројтерс)