Шпанија го забележа најнискиот број жртви за последниве два месеци – 87

Според последните бројки од шпанското министерство за здравство, 87 лица починале од Ковид-19 во изминатите 24 часа, што е намалување од 102 претходниот ден. Земјата потврди 231.350 случаи на вирус со употреба на ПЦР тестови и пријави 27.650 смртни случаи.

Во саботата премиерот, Педро Санчез, објави дека неговата коалиција предводена од социјалистите ќе бара конечно, едномесечно продолжување на вонредната состојба, што е едно од најстрогите блокирања во Европа.

„Патеката што одиме е единствената можна“, рече Санчез. Владата го обезбеди сегашното продолжение, кое истекува на 24 мај, и покрај жестокото спротивставување на конзервативната Народна партија и екстремно десничарската партија Вокс.

И обете партии тврдат дека вонредната состојба е прекумерна и повеќе не е неопходна, но владата вели дека тешките придобивки на Шпанија во борбата против вирусот мора да бидат заштитени. Санчез најверојатно ќе се соочи со друга тешка борба додека се подготвува да ги замоли пратениците да го поддржат последното продолжение во Конгресот подоцна оваа недела.

Околу 70 отсто од земјата ќе биде во втора фаза на деескалација до понеделник, што значи дека луѓето можат да купуваат во мали продавници без закажана средба, да се сретнат во групи до 10 и да јадат или пијат во терасите на кафеата и рестораните, и тие ќе работат со капацитет од 50 проценти.

И покрај некои олабавување на ограничувањата, мадридскиот регион и метрополитенската област Барселона – два од најтешко погодените делови на Шпанија – остануваат во првата фаза од деескалацијата.