Шпанија ги затвoра борделите поради зголемениот број на заразени од корона вирус

Властите во шпанскиот регион Кастилја-Ла Манча денеска наредија затворање на сите бордели поради епидемијата на коронавирус.

Одлуката е донесена затоа што десетина луѓе кои биле позитивни на вирусот корона биле меѓу седум жени и пет мажи во само еден бордел. Бидејќи не постои официјален регистар на клиенти, властите не можеле да контактираат со други луѓе кои можеби биле изложени на инфекција.

Шпанската министерка за еднаквост Ирина Монтеро во четвртокот побара борделите веднаш да бидат затворени. Во писмото до шефовите на 17-те регионални влади на Шпанија, министерот рече дека „потенцијалното зголемување на бројот на позитивни на коронавирус ќе биде тешко да се следи“ од посетителите на бордели и може да го загрози здравјето и правата на жените кои работат во нив.

Монтеро, член на екстремно левица, предводена од коалицијата предводена од социјалистите, која поддржува заострување на законот за да се стави крај на проституцијата, изјави дека регионите треба да обезбедат сместување и социјална заштита на жените погодени од затворањето на борделите.

Водечкиот шпански експерт за пандемија Фернандо Симон предупреди оваа недела дека „работите не се одвиваат добро“ затоа што инфекцијата се шири, главно заради ноќниот живот и кај младите.

За двата месеци откако ги олесни претходно строгите  мерки и ограничувањата на движењето, Шпанија забележа скоро 132,000 новозаразени.

Шпанија брои скоро 29,000 смртни случаи поврзани со коронавирус оваа година, но експертите велат дека извештаите за смртни случаи во сите земји се намалиле од вистинскиот број за време на пандемијата поради ограничено тестирање и други фактори.