Шолц уште еднаш побара за проширувањето на ЕУ да се одлучува со мнозинство


 

Лидерите на ЕУ се состануваат денеска и утре на „многу важен, историски“ самит, изјави германскиот канцелар Олаф Шолц за новинарите во Брисел. Иако блокот мора, од една страна, да ја прими Украина како кандидат за членство, тој треба да продолжи и со внатрешни реформи „за да се направиме способни за проширување“, рече Шолц.

Повторувајќи ги забелешките што тој веќе ги даде во средата во германскиот парламент, канцеларот образложуваше дека ЕУ треба да се префрли на гласање со квалификувано мнозинство во Советот, така што поединечните земји повеќе не можат да ги блокираат одлуките во клучните области како што е надворешната политика. „Ова може да се направи дури и без промени во договорите“, рече Шолц, алудирајќи на клаузулата за „проодни клаузули“ во договорите на ЕУ што овозможува да се оттргне од барањето за едногласност во многу одлуки на Советот.

Шолц, исто така, рече дека идните реформи во ЕУ треба да се фокусираат на заштитата на демократијата и владеењето на правото во ЕУ: „Никогаш не смее да се сомнева дека сите земји-членки го прогласуваат тоа за суштински услов за нивните национални перспективи, но исто така суштински услов за Европската унија“.