Шокантна судиска одлука: Американска компанија мора да плати дури 14 милијарди фунти!

„Мастеркард“ се соочува со една од најголемите тужби во својата историја, а ако го загуби спорот, би можел да должи на секое лице во Британија по 300 фунти.

Шокантната судска одлука против американската компанија за финансиски услуги „Мастеркард“ отвора можност да бидат обештетени околу 4,6 милиони Британци, кои поскапо плаќале провизија.

„Многу сум задоволен со денешната одлука“, изјави британскиот финансиски омбудсман Валтер Мерикс во своето соопштение.

„Минаа речиси 12 години откако Мастеркард јасно рече дека го прекршил законот со наметнување на прекумерни трошоци за трансакција, штетни по потрошувачите на долг период“, вели Мерикс.

Мерикс додаде дека компанијата „Мастеркард“ користела „технички законски аргументи кои не се сметаат за заслуги“, што се најде пред суд.

„Сега е време во Мастеркард да ја признаат штетата, да кажат ‘извинете’ до британската јавност и да го платат надоместокот кој го должат“, остро вели Мерикс.

Меѓутоа, претставниците на „Мастеркард“ не се согласни со основата на тужбата, во која се наведува дека одлуката не била „конечна одлука“ и дека „судот едноставно рекол дека би требало да се случи повторно сослушување за одредени прашања“.

Мерикс наведува дека „Мастеркард“ од 1992 до 2008 година ги оштетил потрошувачите. Разликата е 14,6 милијарди фунти. Ако „Мастеркард“ го загуби случајот, секој потрошувач во Велика Британија во текот на тој период би морал да биде обештетен.

„Мастеркард“ планира да поднесе жалба на одлуката.