Шестмесечниот ЕУРИБОР на најниско ниво во последната година


Шестмесечниот ЕУРИБОР (каматната стапка на европскиот меѓубанкарски пазар) моментално изнесува 3,79 отсто, што е најниско од јуни минатата година.

За разлика од Њујорк, европските берзански индекси беа главно неактивни минатата недела.

Речиси половина од компаниите вклучени во индексот STOXX 600 веќе ги објавија своите квартални резултати.

Повеќе од 60 проценти ги надминаа очекувањата, што е над повеќегодишниот просек (54%).

Европската централна банка (ЕЦБ) се очекува да ги намали каматните стапки на состанокот во јуни (6 јуни).

Извесна неизвесност воведе членот на одборот на ЕЦБ, Изабел Шнабел, која советува да се внимава во понатамошните активности. Иако повеќето хипотекарни кредити во регионот се „заклучени“ (склучени со фиксна каматна стапка), за поздравување е што ЕУРИБОР полека паѓа, а шестмесечниот ЕУРИБОР во моментов изнесува 3,79 отсто, што е најниско од јуни минатата година.

Исто така, 12 месечниот ЕУРИБОР има сличен тренд, а пад од јуни минатата година.