Шести ден по ред бројката на починати во Франција е под 100

Париз – Бројот на смртни случаи од корона вирусот во Франција се зголеми за помалку од 100 за шести ден по ред во вторникот (имаше 98 починати), и покрај тоа што податоците за домови за стари лица повторно беа вклучени, зголемувајќи ги надежите дека најлошата пандемија заврши за земјата.

Премиерот Едуар Филип во четврток треба да даде детали за новите чекори за укинување на заклучувањето, што може да предизвика повторно отворање на баровите и рестораните во некои делови на Франција, која досега има пријавено 28.530 смртни случаи од корона вирусот, четврта највисока бројка во светот.

Бројот на починати во просек се зголемуваше дневно за 910 меѓу 1 и 15 април, додека Франција се бореше да ја запре заразата на корона вирусот што го зафати целиот свет.

Во меѓувреме, бројот на пациенти во болница со корона вирус опадна за 534, на 16.264, што е најостар степен на опаѓање за речиси три недели. Пациентите со интензивна нега опаднаа за 54 на 1.555, продолжувајќи го трендот на намалување од шест недели. (Ројтерс)