Шест разлики меѓу тврдоглаво и разгалено дете


Да се ​​биде родител на тврдоглаво дете не е секогаш најлесната задача. Иако е одлично што детето има силни верувања и не се плаши да ги изрази своите желби и потреби, начините на кои тие се изразуваат може да се сметаат за сурови.

Сепак, малите деца кои смело се изразуваат не се секогаш разгалени деца без чувство за дисциплина.

Еве ги главните разлики помеѓу тврдоглаво и разгалено дете за да ви помогнат да разберете дали одгледувате потенцијален детиште.

Како ти се обраќа?

Разгалено дете си го кажува своето мислење, но без почит. Тврдоглавото дете отворено го изразува своето мислење, дури и ако тоа е она што не сакате да го слушнете, но го поткрепува својот став со факти и покажува дека намерно не е груб.

Како гледа на победата

Разгалено дете очекува да победи затоа што не знае на друг начин, додека тврдоглавото дете очекува да победи затоа што е уверено во своите способности, работи напорно и не се плаши од предизвици.

Зошто очекува да го добие тоа што го сака

И разгаленото и дрското дете јасно ги изразуваат своите желби, но не на ист начин. Разгалено дете мисли дека е доволно да ги изрази своите желби и само да чека да се остварат. Тој верува дека така функционира. Тврдоглавото дете отворено зборува за своите желби, но исто така е независно и работи да ги оствари. Очекува да го добие она што го сака, но е подготвен да преземе одговорност за да го оствари тоа бидејќи верува во себе и во своите способности.

Како се изразува

Додека разгалено дете вика и вреска кога не го добива она што го сака, тврдоглавото дете е подготвено да се расправа за тоа.

Како се однесува кога не се согласува со вас

Очекувано е детето донекаде да се разочара кога работите не одат онака како што тој замислил. Разгалено дете покажува незадоволство преку пркос. Кога не се согласува со родител, тој му пркоси на авторитетот на родителот, обично на груб начин. Тврдоглавото дете не се користи со пркос, туку со несогласување со почит. Со други зборови, поканува разговор и сепак признава дека последниот збор го има родителот.

Како изгледаат неговите испади

Можеме да кажеме дали детето е разгалено или тврдоглаво со тоа како изгледаат неговите испади. Разгалено дете глуми за да привлече внимание и кажува што сака во обид да го добие она што го сака. Тврдоглавото дете страсно се бори за своето мислење и не се плаши да ги изрази своите ставови на другите.