Шефот на военото разузнување на Израел поднесе оставка поради нападот на Хамас

Ахарон Халива е првиот висок воен офицер кој поднесува оставка за нападот на 7 октомври


Ахарон Халива

 

Највисокиот израелски воен разузнавач ја објави својата оставка во понеделникот поради неговата улога во неуспесите што доведоа до нападот на исламистичката радикална група Хамас на 7 октомври.

Генерал-мајор Ахарон Халива, началник на Дирекцијата за воено разузнавање на израелските одбранбени сили, ќе се повлече од војската откако ќе биде назначена замена, соопшти ИДФ.

Овој потег беше координиран со началникот на Генералштабот, генерал-полковник Херзи Халеви и одобрен од министерот за одбрана Јоав Галант, додаде војската.

Халива ќе стане првиот висок офицер во ИДФ што поднесе оставка поради нападот на 7 октомври. (Уште еден врвен генерал на разузнавањето кој планираше да се повлече поради нападот се откажа откако му беше дијагностициран рак.)

Покрај Халива, други највисоки претставници на одбраната рекоа дека сносат одговорност за смртоносната инвазија што ја изврши Хамас на 7 октомври, вклучително и шефот на безбедносната агенција Шин Бет и началникот на Генералштабот на ИДФ. Никој од нив сè уште не објави дека планира да поднесе оставка, иако многумина се очекува да го сторат тоа откако ќе се стабилизира безбедносната ситуација.

По нападот на 7 октомври, Халива рече дека ја сноси одговорноста за пропустите што му овозможија на Хамас да го фати Израел неподготвен за време на дрскиот напад.

„Управата за воено разузнавање, под моја команда, не предупреди за терористичкиот напад извршен од Хамас“, рече Халива на 17 октомври. „Не успеавме во нашата најважна мисија, и како шеф на Дирекцијата за воено разузнавање, јас го носам целосна одговорност за неуспехот“.

Времето на оставката на Халива доаѓа додека ИДФ спроведува истрага за пропустите пред масакрот на Хамас на 7 октомври.

Дирекцијата за разузнавање ги подели своите истраги на различни периоди: една деценија пред нападот, почнувајќи од крајот на војната во Газа во 2014 година; деновите пред нападот, од 1 октомври до 7 октомври, со акцент на 36 часа пред нападот; и самиот масакр на 7 октомври.

Халива бил на одмор во приморскиот град Еилат на 7 октомври. Тој, наводно, бил информиран околу 3 часот наутро за „одредени знаци кои доаѓаат од Газа“ за неизбежен напад, но наводно не учествувал во консултациите во највисоките ешалони на ИДФ во врска со тие индиции и не бил достапен по телефон за нив.