Шефот на Меѓународната агенција за енергетика гледа силно враќање на нуклеарната енергија


Шефот на Меѓународната агенција за енергетика (ИЕА), Фатих Бирол, смета дека нуклеарната енергија „силно се враќа“ ширум светот.

Ова се однесува на Франција, Азија, Северна Америка, Блискиот Исток и на други места, рече тој за ДПА пред министерскиот состанок на асоцијацијата во Париз во вторник.

„По руската инвазија на Украина, многу земји ја сфатија важноста на нуклеарната енергија заедно со обновливите извори на енергија, домашното производство на електрична енергија“, рече тој.

Бирол имаше критички тон кога станува збор за постепено укинување на германската нуклеарна програма, која беше завршена минатата година: „Да бев влада каде што има технологија што функционира беспрекорно, без никакви предизвици, би ги оставил настрана. и погледнете ги опциите кои од една страна би ја зголемиле мојата зависност од други земји, што исто така би довело до зголемување на емисиите, би размислил за тоа“.

Белгиската влада следеше слична политика пред руската инвазија на Украина, а потоа се откажа од неа, посочи тој.

Бирол рече дека прашањето за нуклеарниот отпад е сериозен предизвик, но тој тврди дека проблемот може да се реши и дека тоа не е причина да се „отфрли технологијата настрана“.