„Шанел“ со маски во борба против коронавирусот

Франција–  Луксузниот моден бренд „Шанел“ ќе започне со изработка на заштитни маски за лице и медицинска облека за да им помогне на здравствените власти во Франција во борбата против короната. Наместо да учествува во шемата за делумно невработеност на владата, брендот исто така ќе ги финансира платите на своите  вработени.

Во изјавата објавена за FN, се вели дека ги мобилизира своите партнери производители и тимови, вклучително и околу 150 специјалисти за шиење од работилници за облека. „Ние започнавме со процесот на одобрување со јавните власти и ќе започнеме со производство веднаш штом ќе бидат одобрени прототипите и суровините “.

Компанијата претходно донираше над 50.000 маски за лице во болниците, пожарникарите и полицијата.

Понатаму, таа ќе ја покаже својата поддршка за болниците и структурите на здравствена заштита со тоа што ќе даде финансиски придонес од 1,3 милиони американски долари во фондот за итни случаи, создаден од Fondation de l’AP-HP (јавниот болнички систем за градот Париз), Fondation Georges Pompidou and the SAMU (француски служби за итни случаи). Овие суми ќе бидат искористени за поддршка на болничките работници кои се на фронтот од почетокот на епидемијата.

Тој потег дојде откако францускиот министер за здравство Оливие Веран во саботата рече дека земјата користи 40 милиони маски неделно.

„Шанел“, исто така, во целост ќе ги одржува платите на своите 8.500 вработени во Франција (вклучувајќи ги местата за производство / производство на Метари, како и ЕЕЕС) за период од осум недели од 16 март.

Во Европа, сликите на прозорците и балконите станаа траен симбол на затвор, а „Шанел“ додаде и свое визуелно преземање преку Инстаграм.

Наместо да ја користи платформата за да ги труби своите мерки за олеснување, таа едноставно објави моќни и размислувачки фотографии.

Меѓу оние што се најдоа: Габриел Шанел, Хајди Монт-Витворт, Гаспар Улиел и Дајан Кругер, на фотографиите од Александар Либерман, Карл Лагерфелд, Питер Линдберг и Стив МекКвин, сите ги прикажуваат нивните теми што гледаат од прозорците и го испитуваат светот под него.