Седум рани лекции од корона вирусот

Повеќето луѓе се многу отворени за да им веруваат на експертите и да ја следат науката кога е во прашање сопствениот живот. Професионализмот се врати во мода

 

ИВАН КРАСТЕВ

„Во какви чудни денови живееме“, ми напиша еден шпански пријател вчера – и чудни се тие. Не знаеме кога ќе заврши пандемијата од Ковид-19; не знаеме како ќе заврши; и, во моментов, можеме да шпекулираме само за нејзиното долгорочно политичко и економско влијание. Во време на криза, ние сме заразени со неизвесност. Но, има најмалку седум работи кои ја прават оваа криза многу различна од претходните.

Првата лекција е дека, за разлика од финансиската криза 2008-2009 година, корона вирусот ќе го принуди враќањето на големата влада. По распадот на банката Леман брадрс, многу набљудувачи веруваа дека недовербата на пазарот предизвикана од кризата ќе доведе до поголема верба во владата. Овој концепт не беше ништо ново: во 1929 година, по почетокот на Големата депресија, луѓето бараа силна интервенција на владата за да ги неутрализираат неуспесите на пазарот. Во 1970-тите, тоа беше обратно: луѓето беа разочарани од интервенцијата на владата, па тие повторно почнаа да веруваат во пазарот. Парадоксот од 2008-2009 година е дека недовербата на пазарот не доведе до побарувачка за поголема владина интервенција. Сега, корона вирусот ќе ја врати владата на голем начин. Луѓето се потпираат на владата да организира колективна одбрана против пандемијата и се потпираат на владата за да ја спаси тонечка економија. Ефективноста на владите сега се мери со нивниот капацитет да го сменат секојдневното однесување на луѓето.

Втората лекција е дека корона вирусот обезбедува уште една демонстрација на мистичноста на границите и ќе помогне да се преиспита улогата на националните држави во рамките на Европската Унија. Ова веќе може да се види во затворањето на многу граници меѓу земјите – и во фактот дека секоја влада во Европа се фокусира на сопствениот народ. Во нормални околности, земјите-членки не би направиле разлика помеѓу националностите на пациентите во нивните здравствени системи, но во оваа криза, најверојатно, тие ќе им дадат приоритет на своите граѓани пред другите (ова не е референца на имигрантите од други региони, туку Европејци со пасоши на ЕУ). Затоа, корона вирусот ќе го зајакне национализмот, иако не етнички национализам. За да преживее, владата ќе побара од граѓаните да подигнат sидови не само меѓу државите, туку меѓу поединците, бидејќи опасноста од зараза доаѓа од луѓето со кои се среќаваат најчесто. Не е странецот, туку оние што се најблизу до вас кои претставуваат најголем ризик.

Третата лекција од корона вирусот се однесува на довербата во стручноста. Финансиската криза и бегалската криза во 2015 година предизвикаа големо народно незадоволство од експертите. Овој пресврт, кој беше еден од најголемите успеси на популистичките политичари во изминатите десет години, ќе биде обратен со корона вирусот. Повеќето луѓе се многу отворени за да им веруваат на експертите и да ја следат науката кога е во прашање сопствениот живот. Веќе може да се види зголемениот легитимитет што ова им се префрла на професионалците кои ја водат борбата против вирусот. Професионализмот се врати во мода.

Четвртата лекција е отворена за толкување, но сепак е многу важна. За жал, корона вирусот може да ја зголеми привлечноста за авторитаризмот, користен од кинеската влада за следење на податоците на поединците. Може да се обвинат кинеските лидери за недостаток на транспарентност што ги натера да реагираат полека на ширењето на вирусот, но ефикасноста на нивниот одговор и капацитетот на кинеската држава да го контролираат движењето и однесувањето на луѓето беше импресивна. Во тековната криза, граѓаните постојано ги споредуваат одговорите и ефективноста на нивните влади со оние на другите влади. И не треба да се изненадуваме ако, ден по кризата, Кина изгледа како победник и САД изгледаат како губитник.

Петтата лекција се однесува на управувањето со кризи. Она што владите го научија во справувањето со економската криза, бегалската криза и терористичките напади беше дека паниката е нивниот најлош непријател. Ако со месеци по терористички напад луѓето го сменија своето секојдневно однесување и престанаа да ги напуштаат своите куќи, ова ќе им помогне на терористите да ги постигнат своите цели. Истото важи и во 2008-2009 година: промената во однесувањето често ги зголеми трошоците на кризата. Значи, водачите и граѓаните одговорија со пораки „да останат мирни“, „да продолжите со животот“, „да го игнорирате ризикот“ и „да не претерувате“. Сега, владите треба да им кажат на граѓаните да го променат своето однесување останувајќи дома. Успехот на владите во ова многу зависи од нивниот капацитет да ги исплашат луѓето да прават како што е поучено. „Не паничи“ е погрешна порака за кризата Ковид-19. За да се запре пандемијата, луѓето треба да паничат – и тие драстично треба да го променат начинот на живеење.

Шеста лекција е дека кризата со Ковид-19 ќе има силно влијание врз меѓугенерациската динамика. Во контекст на дебатите за климатските промени и ризикот што тие ги претставуваат, помладите генерации беа многу критични кон своите постари затоа што се себични и не размислуваат сериозно за иднината. Корона вирусот ја менува оваа динамика: сега, постарите членови на општеството се многу поранливи и се чувствуваат загрозени од видливата неподготвеност да го сменат начинот на живеење. Овој меѓугенерациски конфликт би можел да се засили доколку кризата трае долго.

Седмата лекција е дека, во одреден момент, владите ќе бидат принудени да избираат меѓу запирањето на ширењето на пандемијата по цена на уништување на економијата или толерирање на поголема човечка цена за да се спаси економијата.

Сè уште се многу рани денови да се шпекулира за политичкото влијание на Ковид-19. Кризата ги оправда стравувањата на антиглобалистите: затворените аеродроми и самоизолираните лица се чини дека се основна нула на глобализацијата. Но, парадоксално, новиот антиглобалистички момент би можел да ги ослабне популистичките политички чинители кои, дури и кога имаат поента, немаат решение. Кризата со Ковид-19, исто така, драматично ќе го преобличи одговорот на ЕУ на сите други кризи со кои се соочи во последната деценија. Фискалната дисциплина не е повеќе економска мантра дури и во Берлин, а не постои ниту една европска влада која во моментот ќе се залага за отворање граници за бегалците.

Останува да се види колку точно кризата ќе влијае врз иднината на европскиот проект. Но, јасно е дека, во целина, корона вирусот ќе доведе во прашање некои од основните претпоставки врз кои е основана ЕУ.

(Иван Крастев e политички научник, директор на Центарот за либерални стратегии во Софија и постојан соработник на Институтот за хуманистички науки во Виена)