Се урива познат хотел на Копаоник! Откриено што ќе се гради на тоа место


Се урива познатиот хотел на Копаоник.

Општинската администрација на општина Рашка најави јавен преглед на урбанистичкиот проект за изградба на апартман-хотел на Копаоник. Локацијата е дом на хотелскиот комплекс Олга Дедијер, за кој е издадена градежна дозвола во 1985 година. Овој урбанистички проект предвидува отстранување на овој објект и изградба на нов.

Зградата, меѓу другото, ќе има четири подземни ката за паркирање, а вкупната бруто-градежна површина на идниот хотел е 25.638,92 метри квадратни. Планирано е идниот хотел да има 206 апартмани. Гаражи со вкупно 187 паркинг места се предвидени во четири подземни ката.

Сообраќајниот пристап од постојниот државен пат ќе се остварува по двонасочен внатрешен пат со широчина од шест метри. Дизајнер е C.E.M. Тим доо Белград, а јавната рецензија трае до 6 март. Инаку, хотелот Олга Дедијер се наоѓа во централното подрачје на Копаоник, на надморска височина од 1.700 метри и е изграден во планински стил.

Овој угостителски објект сега располага со 232 кревети во двокреветни и трокреветни соби, ресторан со 300 седишта, аперитив и снек бар, дискотека, пицерија, украсен кабинет и продавница.