СЕ повторно ја повика Хрватска да го запре насилството врз мигрантите

epa04814995 Migrants, who were captured on an eyot of the Tisza River, next to a police van near Szeged, 170 kms southeast of Budapest, Hungary, 23 June 2015. EU foreign ministers on 22 June launched a military mission in the Mediterranean Sea aimed at cracking down on migrant smuggling networks and dismantling the trade, as part of a broader effort to curb the loss of life. Half of the EU's 28 member states are taking part in the operation, including Belgium, Britain, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Italy, Lithuania, Luxembourg, the Netherlands, Slovenia, Spain and Sweden. EPA/ZOLTAN GERGELY KELEMEN HUNGARY OUT

Хрватските власти мора да го запрат насилството врз мигрантите на границата со Босна и Херцеговина и да почнат да ги казнуваат одговорните полицајци, изјави вчера комесарот на Советот на Европа за човекови права, Дуња Мијатовиќ.

Таа истакна дека се уште пристигнуваат извештаи за насилство и покрај тоа што пред две години беа повикани хрватските власти да ги истражат обвиненијата.

– Тоа што уште повеќе загрижува е што извештаите укажуваат дека е зголемено насилството и нехуманото постапување и оти полицајците и понатаму не се казнуваат за сериозното кршење на човековите права, посочи Мијатовиќ.

Таа додаде дека е загрижена поради тоа што хрватската Влада ги отфрла наводите на невладините организации и на истражувачките новинари, како и на меѓународните организации, вклучително на СЕ и на Обединети нации.

Голем број хрватски и меѓународни невладини организации веќе подолг период ја обвинуваат хрватската полиција за систематско лошо постапување кон мигрантите, кои од БиХ се обидуваат да влчезат во Хрватска. Хрватските безбедносни сили се обвинуваат за екстремно насилство, колективно протерување на мигранти и не давање азил.