Сцени на хаосот во британскиот Парламент, Џонсон загуби по шести пат

Борис Џонсон го затвори Парламентот среде хаотичните сцени во раните утрински часови во вторникот по шестиот пораз на Парламентот за шест дена бидејќи пратениците гласаа да ги блокираат предвремените избори и да го принудат објавувањето на тајните подготовки на Даунинг стрит за „Брегзит“ без договор.

Пратениците на опозициските клупи извикуваа: „Срам да ви е“ кон пратениците од Конзервативната партија и застанаа зад спикерот Џон Беркоу за време на почетокот на постапката за суспензија на Парламентот до 14 октомври, додека други држеа плакати на кои пишуваше „замолчени“. Се пееја и повеќе песни.

Беркоу им кажа на пратениците дека „ова не е стандардна или нормална суспензија “ и дека овој потег претставува „чин на извршната власт“. Пратениците од опозицијата се обидоа физички да ја запрат Беркоу да го напушти својот стол за да оди во Горниот дом за да ги заврши формалностите за суспензијата.

Претходно, Џонсон ја запре седницата на Парламентот пет недели и повеќе пати одби да се соочи со какво било одложување на напуштање на ЕУ, и покрај тоа што законот за спречување на излез без договор на 31 октомври беше донесен на во понеделникот, а пратениците го одбија општите избори пред тој датум.

Премиерот Борис Џонсон изјави во вторникот дека нема да побара продолжување на „Брегзит“, неколку часа откако стапи во сила законот барајќи да го одложи заминувањето на Велика Британија од Европската Унија до 2020 година, освен ако не може да склучи договор за развод.

Џонсон, исто така, го изгуби гласањето во Парламентот, со 311 на 302, за да ги објави документите за операцијата „Жолт чекан“, во кои се детализирани плановите на владата за непреговарање за „Брекзит“, откако протече верзијата од почетокот на август во која се предупредува на можни недостатоци на храна и лекови.

Предлогот поднесен од поранешниот пратеник на ториевците, Доминик Грив, исто така го упати Џонсон да открие пораки во врска со суспензијата на Парламентот испратени од неговиот постар советник Доминик Камингс и разни други помошници на „Ватсап“, „Фејсбук“, други социјални медиуми и нивните лични и професионални телефони. Грие рече дека има информации од јавни службеници дека таквата преписка содржи „скандал“.

Но изворите на Даунинг стрит сугерираат дека советниците на Џонсон ќе се прибегнат кон правна акција, наместо да ги предаваат нивните комуникации. Секое одбивање да се придржуваат може да ги доведе нив и владата во непочитување на Парламентот.

Опциите на Џонсон потоа се намалија уште во понеделникот попладне бидејќи предлог-законот на Парламентот за спречување на „Брегзит“ без договор на 31 октомври доби кралско одобрување. Потоа, тој го започна својот втор обид Парламентот да поддржи нови избори со цел да добие мандат да ја напушти ЕУ до 31 октомври обвинувајќи го лидерот на лабуристите, Џeреми Корбин, дека е „претерана кукавица“. Сепак, Корбин рече дека не смее да му се дозволи на Џонсон да ги диктира условите на изборите пред „Брегзит“ без договор да биде тргна од масата.

Само 293 пратеници гласаа за нови избори, што не го исполни двотретинскиот праг на пратениците што се бара според законот. Тоа значи дека не може да има избори најрано во средината на ноември, со оглед на суспензијата на Парламентот.

Во понатамошниот неуспех за Даунинг стрит 10, Џон Беркоу, спикерот на Долниот дом, најави дека ќе поднесе оставка на 31 октомври ако нема избори дотогаш. Ова значи дека неговиот непосреден наследник најверојатно ќе го избере сегашниот Парламент, во кој Џонсон нема мнозинство за „Брегзит“ без договор. Исто така, се потврдува дека Беркоу сепак ќе биде на функцијата за време на клучните две недели кога Парламентот ќе се врати од суспензијата кон средината на октомври. (Гардијан)