Само за едно деноноќие 30.000 новозаразени во САД од Ковид-19

Во САД повеќе од еден милион луѓе во моментот се заразени со новиот коронавирус, а 63.006 починале.Институтот Џонс Хопкинс соопшти дека во изминатите 24 часа имало 29.515 нови случаи заразени со Ковид-19 и 2.040 смртни случаи.

Бидејќи сојузните држави ќе почнат да ги вклучуваат во статистиката и оние кои „најверојатно починале од коронавирусот“, тоа го најави и Институтот Џонс Хопкинс, пренесе Си-Ен-Ен.

Затоа, бројот на заразени и починати во наредните денови може да биде многу поголем.

Вкупниот број на заразени и жртви вклучува податоци од 50 држави, други територии на САД, како и припадници на армијата, пациенти од болници за ветерани и од државни затвори.