Самитот на ЕУ за буџетот заврши без договор

epa08231215 (L-R) Euopean Commission President Ursula von der Leyen, German Chancellor Angela Merkel, and French President Emmanuel Macron at a Round Table during a Special European Council meeting in Brussels, Belgium, 20 February 2020. EU heads of state or government gather for a special meeting to discuss the EU?s long-term budget for 2021-2027. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Специјалниот самит на Европскиот совет за долгорочниот буџет на ЕУ се распадна во петокот без договор.

Самитот во Брисел започна во четвртокот попладне и се состоеше главно од билатерални состаноци кои траеја во текот на ноќта и во текот на денот во петокот. Компромисниот предлог беше понуден во петокот попладне, но лидерите не беа во можност да постигнат договор за финансискиот план 2021-2027 година.

„За жал денес забележавме дека не е можно да се постигне договор“, им рече претседателот на Европскиот совет Шарл Мишел пред новинарите. „Забележавме дека ни треба повеќе време“.

За време на последната рунда преговори за буџетот во 2012-2013 година, на Европскиот совет му беа потребни два самити за постигнување договор за долгорочно трошење на ЕУ.